skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty
Krok 2:
Dobrze zmielić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem zagniatając łyżką. Połowę ciasta odłożyć do innego pojemnika, uformować rękami w bryłę. W drugiej połowie dodaj kakao, ugniataj łyżką, a także uformuj w grudkę. Włóż oba rodzaje ciasta do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj jasne ciasto na warstwę o grubości około 5-7 mm. Wytnij koła foremką.
Krok 3:
Następnie na każdym kółku zrób wgniecenie, ale bez przecinania do końca.
Krok 4:
Następnie wyśrodkuj dwa lub cztery otwory przelotowe, jak w guziku.
Krok 5:
Ponownie uformuj resztki jasnego ciasta w kulkę, rozwałkuj i tak dalej. Zrób to samo z ciemnym ciastem. Podważając szpatułką lub nożem, Przenieś wszystkie kubki na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut. Gotowe ciasteczka całkowicie ostudzić.
wspaniały pomysł!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g