pieczone kurczaki korniszony

wspaniały przepis na kurczaki korniszonowe! Po prostu polizaj palce! To danie cieszy się soczystym aromatem i smakiem! Ja, jako prawdziwy esteta, przygotowuję go nie tylko na święta, ale także w dni powszednie, aby poczuć przyjemność z jego piękna i wyrafinowania. Żadnych trudności w przygotowaniu. Smakosze, to danie jest stworzone specjalnie dla Ciebie!
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 14 % 4 g
191 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

włącz piekarnik. A gdy się nagrzewa, przygotowujemy główny składnik Dania: kurczaki należy dobrze umyć przed gotowaniem. Po wysuszeniu posyp je solą i pieprzem w środku, wcieraj tę mieszaninę na zewnątrz, a także włóż do każdego plasterka cytryny (pokrój go wcześniej na cztery części) i połowę gałązki rozmarynu.

bierzemy pojemnik i mieszamy w nim masło i tarhun. Masę tę należy nałożyć pod skórę kurczaków. Następnie bandażujemy je nitką. Rozłóż boczek na piersiach kurczaków, pięknie splatając. Niewiele zostało...

kurczaki układamy na głębokiej blasze do pieczenia (nie zapomnij posmarować olejem roślinnym) piersiami do góry i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie podlewamy je własnym sokiem i, jeśli to konieczne, dodajemy trochę więcej wody. Następnie cykl obróbki cieplnej powtarza się.

po dwudziestu pięciu do trzydziestu minutach sprawdzamy, jak pieczone są nasze kurczaki. Jeśli przekłucie uwolni klarowny sok, kurczaki są gotowe.

ale to nie wszystko. Pozostaje jeszcze jeden kulinarny akcent. Rozłóż połówki winogron, oczyszczone z pestek na kurczakach, wlej wszystko ponownie sokiem i wyślij do piekarnika. Po ośmiu do dziesięciu minutach danie jest gotowe.

miłych wrażeń!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kurczaki korniszony - 173   kcal/100g

Podobne przepisy