skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik. A gdy się nagrzewa, przygotowujemy główny składnik Dania: kurczaki należy dobrze umyć przed gotowaniem. Po wysuszeniu posyp je solą i pieprzem w środku, wcieraj tę mieszaninę na zewnątrz, a także włóż do każdego plasterka cytryny (pokrój go wcześniej na cztery części) i połowę gałązki rozmarynu.
bierzemy pojemnik i mieszamy w nim masło i tarhun. Masę tę należy nałożyć pod skórę kurczaków. Następnie bandażujemy je nitką. Rozłóż boczek na piersiach kurczaków, pięknie splatając. Niewiele zostało...
kurczaki układamy na głębokiej blasze do pieczenia (nie zapomnij posmarować olejem roślinnym) piersiami do góry i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie podlewamy je własnym sokiem i, jeśli to konieczne, dodajemy trochę więcej wody. Następnie cykl obróbki cieplnej powtarza się.
po dwudziestu pięciu do trzydziestu minutach sprawdzamy, jak pieczone są nasze kurczaki. Jeśli przekłucie uwolni klarowny sok, kurczaki są gotowe.
ale to nie wszystko. Pozostaje jeszcze jeden kulinarny akcent. Rozłóż połówki winogron, oczyszczone z pestek na kurczakach, wlej wszystko ponownie sokiem i wyślij do piekarnika. Po ośmiu do dziesięciu minutach danie jest gotowe.
miłych wrażeń!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kurczaki korniszony - 173 kcal/100g