soczyście z twarogiem

niezwykle delikatne soczyście, które przyniosą przyjemność rodzinie! Dla mnie soki to smak dzieciństwa, kojarzony z wizytami u babci! Kiedy widzę soki w sklepie, kupuję je bez wahania. I szczerze mówiąc, ten zakup nie zawsze jest udany. Po ostatniej nieudanej próbie sochikov postanowiłem się z nimi zmierzyć. Ku mojemu zdziwieniu, po krótkich poszukiwaniach znalazłem swój idealny przepis. I naprawdę chcę się nim podzielić.
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 64 % 38 g
294 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

więc zacznijmy:

1. Mąkę należy przesiać, a następnie dodać sodę i sól.
2. W małej misce ubij jajko z cukrem, dodaj śmietanę do mieszanki, dobrze wymieszaj.
3. Czas włożyć masło, a następnie wszystko ponownie ubić.
4. W małych porcjach wprowadź mieszankę mąki (możesz potrzebować trochę więcej mąki), wyrabiając delikatne, ale dość elastyczne ciasto. Uformuj ciasto w kulkę.

teraz możesz zrobić nadzienie:

5. Ubij białko jajka z cukrem w stromą pianę.
6. Za pomocą blendera wymieszaj twarożek i śmietanę, dodaj do nich ubite białko.
7. Dodaj mąkę (jeśli nadzienie jest wystarczająco gęste, możesz pominąć mąkę).

przechodzimy do ostatniego etapu przygotowania przysmaku:

8. Rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów.
9. Wytnij koła z rozwałkowanego ciasta (średnica według własnego uznania - w zależności od wielkości, którą chcesz upiec soki).
10. Po jednej stronie kół połóż nadzienie twarogowe(wystarczy łyżeczka), przykryj przeciwną krawędzią koła. Nie ma potrzeby szczypania ciasta - wystarczy przykryć. Rozłóż przyszłe soki na blasze wyłożonej pergaminem.
11. Wstrząśnij żółtkiem w filiżance i posmaruj soczyście wierzch.
12. Piecz przysmak w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do zarumienienia).

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy