skład / składniki
metoda gotowania
więc zacznijmy:
1. Mąkę należy przesiać, a następnie dodać sodę i sól.
2. W małej misce ubij jajko z cukrem, dodaj śmietanę do mieszanki, dobrze wymieszaj.
3. Czas włożyć masło, a następnie wszystko ponownie ubić.
4. W małych porcjach wprowadź mieszankę mąki (możesz potrzebować trochę więcej mąki), wyrabiając delikatne, ale dość elastyczne ciasto. Uformuj ciasto w kulkę.
teraz możesz zrobić nadzienie:
5. Ubij białko jajka z cukrem w stromą pianę.
6. Za pomocą blendera wymieszaj twarożek i śmietanę, dodaj do nich ubite białko.
7. Dodaj mąkę (jeśli nadzienie jest wystarczająco gęste, możesz pominąć mąkę).
przechodzimy do ostatniego etapu przygotowania przysmaku:
8. Rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów.
9. Wytnij koła z rozwałkowanego ciasta (średnica według własnego uznania - w zależności od wielkości, którą chcesz upiec soki).
10. Po jednej stronie kół połóż nadzienie twarogowe(wystarczy łyżeczka), przykryj przeciwną krawędzią koła. Nie ma potrzeby szczypania ciasta - wystarczy przykryć. Rozłóż przyszłe soki na blasze wyłożonej pergaminem.
11. Wstrząśnij żółtkiem w filiżance i posmaruj soczyście wierzch.
12. Piecz przysmak w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do zarumienienia).
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g