skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw weź głęboką miskę, włóż cukier, sól, ubij jajko i dodaj śmietanę. Ubij te składniki mikserem, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj zmiękczone masło i ubij podstawę ciasta, aż będzie gładka.
3. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj mąkę do powstałej bazy i najpierw wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj ciasto rękami. W zależności od jakości mąki możesz potrzebować jej więcej lub mniej niż podano w składnikach. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i dobrze pozostawać w tyle za dłońmi.
4. Włóż zagniecione ciasto do miski i przykryj ręcznikiem.
5. Przygotuj nadzienie twarogowe: zagniataj twaróg, białko jaja, mąkę, cukier i śmietanę, aż będzie gładkie.
6. Włącz rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
7. Rozwałkuj ciasto o grubości 7-8 mm i za pomocą foremki lub miski Wytnij kółka o średnicy 8-10 cm.
8. Przenieś kubki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia, połóż łyżkę nadzienia po jednej stronie każdego kubka, przykryj luźnym ciastem i lekko dociśnij, ale nie ściskaj.
9. Posmaruj soki ubitym żółtkiem i włóż do piekarnika na 15-20 minut.
podawaj schłodzone soczyście z herbatą lub mlekiem.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g