soczyście jak w dzieciństwie z twarogiem

smak dzieciństwa - soczyści z twarogiem. Gotuj według klasycznego przepisu! Mama często przynosiła ten przysmak do herbaty. Były niesamowicie smaczne i wydawały się po prostu dziełem sztuki. Kiedyś zastanawiałem się: czy można je odtworzyć w domu? I po wypróbowaniu wielu opcji nadal osiągnąłem ten szczególny smak "jak w dzieciństwie". Dziś chcę się z wami podzielić tym świętym przepisem :)
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 36 % 21 g
węglowodany 49 % 29 g
338 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Najpierw weź głęboką miskę, włóż cukier, sól, ubij jajko i dodaj śmietanę. Ubij te składniki mikserem, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj zmiękczone masło i ubij podstawę ciasta, aż będzie gładka.
3. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj mąkę do powstałej bazy i najpierw wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj ciasto rękami. W zależności od jakości mąki możesz potrzebować jej więcej lub mniej niż podano w składnikach. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i dobrze pozostawać w tyle za dłońmi.
4. Włóż zagniecione ciasto do miski i przykryj ręcznikiem.
5. Przygotuj nadzienie twarogowe: zagniataj twaróg, białko jaja, mąkę, cukier i śmietanę, aż będzie gładkie.
6. Włącz rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
7. Rozwałkuj ciasto o grubości 7-8 mm i za pomocą foremki lub miski Wytnij kółka o średnicy 8-10 cm.
8. Przenieś kubki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia, połóż łyżkę nadzienia po jednej stronie każdego kubka, przykryj luźnym ciastem i lekko dociśnij, ale nie ściskaj.
9. Posmaruj soki ubitym żółtkiem i włóż do piekarnika na 15-20 minut.

podawaj schłodzone soczyście z herbatą lub mlekiem.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy