skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować ciasta-mam zakupione, rabarbar-mam zamrożenie,ale możesz być świeży ,jabłko jest lepsze słodkie,masło, mąka i cukier granulowany, jak chcesz. Przepraszam go i garść mąki i zapomniałam zrobić zdjęcie.
Krok 2:
I tak mamy rozmrożone ciasto, rabarbar też. Zrobiliśmy to mimochodem - - - z lodówki i na stół.(rabarbar w misce).Więc rozwałkowałem warstwę ciasta, robię to bezpośrednio na stole posypanym mąką, rzuciłem rozwałkowaną warstwę na natłuszczoną blachę do pieczenia i położyłem rabarbar na 1/2 części.Wcześniej trochę go wycisnąłem.A teraz do woli ....posypane cukrem granulowanym.
Krok 3:
Następnie usuwamy środek jabłka i kroimy na dowolne kawałki,od razu kroiłam rabarbar .Jest na 1/2 ciasta.Powstała warstwa rabarbaru i warstwa jabłek.
Krok 4:
Teraz przykryj nadzienie wolną 1/2 ciasta. I ściśnij krawędzie.Po prostu podziwiam tych ,którzy potrafią to robić pięknie - nie jest mi to dane.Wierzch smaruję pozostałym masłem i (jestem słodka) posypuję cukrem pudrem. I wysyłam blachę do nagrzanego piekarnika .mam gdzieś 180 stopni i potrzebuję 20 minut, ale!!! to (czas) zależy od twojego piekarnika.
Krok 5:
Po 20 minutach próbuję gotowości.Gotowe!!!! Wyjmuję i przenoszę na ręcznik, który leży na drewnianej desce do krojenia. Następnie zawijam ciasto. Mam do tego specjalnie przydzielony jeden ręcznik ,ponieważ po takiej procedurze pozostają tłuste plamy.I źle się myją.
Krok 6:
A następnie rozpakuj, pokrój i ciesz się ciastem z herbatą.....lub mlekiem.Smacznego dla wszystkich!!
aby zaoszczędzić pieniądze, możesz zastąpić masło margaryną. Możesz też wziąć ilość rabarbaru i jabłek na oko. Ale powinno być więcej jabłek niż rabarbaru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Maślane wypieki - 300 kcal/100g
- Rożki maślane z mąki pszennej - 347 kcal/100g
- Babeczka zwyczajna - 288 kcal/100g
- Muffin z powidłami - 287 kcal/100g
- Ciasto maślane - 304 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g