skład / składniki
metoda gotowania
dodaj cukier, drożdże do ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Na 15-20.
wymieszaj jajka i 100 g masła w temperaturze pokojowej.
dodaj ciasto i mąkę. Zagnieść ciasto. Zamykamy pokrywką lub ręcznikiem i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
wymieszaj cukier z masłem z lodówki.
gotowe ciasto przenosimy do formy, wyrównujemy i odstawiamy na 20 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
smarujemy dłoń olejem roślinnym i robimy wgłębienia palców w cieście.
posyp cukrem i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż będzie lekko rumiany,
polewamy ciasto śmietaną.
włóż do piekarnika i upiecz ciasto, aż będzie gotowe, około 10 minut.
jak robię to pyszne ciasto cukrowe, zobacz mój krótki film.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g