Samsa z ciasta francuskiego z kurczakiem

Samsa z kurczakiem-smaki orientalnych wypieków w Twojej kuchni! Jako prawdziwy miłośnik i koneser pieczenia jestem zachwycony tym prostym przepisem. Ciasta według tego przepisu są pachnące i bujne, a także bardzo szybkie, ponieważ gotuję je z gotowego francuskiego ciasta drożdżowego.
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 41 % 19 g
260 kcal
IG: 15 / 85 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 45 min

nawiasem mówiąc, Samsa to tradycyjne orientalne wypieki. Jest bardzo popularny w Kazachstanie i Uzbekistanie i jest tam przygotowywany z przaśnego ciasta, zwykle z jagnięciną, groszkiem, soczewicą lub ziemniakami. Proponuję ci opcję z kurczakiem.

najpierw musisz przygotować ciasto, w moim przypadku po prostu rozmrozić, ale jeśli chcesz, możesz je ugniatać samodzielnie.

następnie musisz przygotować nadzienie:

- filet z kurczaka obrać z tłuszczu i folii, opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki;
- obierz cebulę i pokrój w ćwiartki-pierścienie;
- wymieszaj cebulę z kurczakiem i dopraw solą, zirą, kurkumą;
- odstaw na marynowanie na 20-25 minut.

podczas przygotowywania nadzienia możesz zrobić ciasto, a mianowicie:

- rozłóż arkusz ciasta na posypanym mąką stole i pokrój w kwadraty o wymiarach około 50 na 50 mm;
- rozwałkuj trochę każdy kwadrat za pomocą wałka do ciasta.

nadszedł czas, aby rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rozłóż nadzienie na kwadraty, złóż po przekątnej, aby uzyskać trójkątne placki i ściśnij krawędzie.

wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i przenieś tam placki. Posmaruj je mlekiem i posyp sezamem.

piecz samsę przez 35-45 minut na złoty kolor. Połóż gotową samsę na naczyniu, przykryj ręcznikiem i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

podawaj samsę z kurczakiem na ciepło lub na zimno z bulionem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy