skład / składniki
metoda gotowania
nawiasem mówiąc, Samsa to tradycyjne orientalne wypieki. Jest bardzo popularny w Kazachstanie i Uzbekistanie i jest tam przygotowywany z przaśnego ciasta, zwykle z jagnięciną, groszkiem, soczewicą lub ziemniakami. Proponuję ci opcję z kurczakiem.
najpierw musisz przygotować ciasto, w moim przypadku po prostu rozmrozić, ale jeśli chcesz, możesz je ugniatać samodzielnie.
następnie musisz przygotować nadzienie:
- filet z kurczaka obrać z tłuszczu i folii, opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki;
- obierz cebulę i pokrój w ćwiartki-pierścienie;
- wymieszaj cebulę z kurczakiem i dopraw solą, zirą, kurkumą;
- odstaw na marynowanie na 20-25 minut.
podczas przygotowywania nadzienia możesz zrobić ciasto, a mianowicie:
- rozłóż arkusz ciasta na posypanym mąką stole i pokrój w kwadraty o wymiarach około 50 na 50 mm;
- rozwałkuj trochę każdy kwadrat za pomocą wałka do ciasta.
nadszedł czas, aby rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rozłóż nadzienie na kwadraty, złóż po przekątnej, aby uzyskać trójkątne placki i ściśnij krawędzie.
wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i przenieś tam placki. Posmaruj je mlekiem i posyp sezamem.
piecz samsę przez 35-45 minut na złoty kolor. Połóż gotową samsę na naczyniu, przykryj ręcznikiem i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
podawaj samsę z kurczakiem na ciepło lub na zimno z bulionem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g