skład / składniki
metoda gotowania
1. Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę.
2. Obierz awokado ze skóry, usuń pestkę i pokrój w taki sam sposób, jak pomidory.
3. Drobno posiekaj zieloną cebulę.
4. Paprykę dobrze umyć, osuszyć, włożyć bezpośrednio do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.
5. Piecz paprykę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, po czym wyjmij ją i ostudź.
6. W misce wymieszaj awokado, pomidory, zieloną cebulę, drobno posiekane chili i posiekany czosnek.
7. Posyp miksturę solą i czarnym pieprzem, polej sokiem z limonki.
8. Dodaj oliwę z oliwek, wszystko ponownie delikatnie wymieszaj.
9. Usuń skórkę ze schłodzonej papryki Tarkin (wolę nie usuwać, ale decydujesz według własnego gustu), pokrój i usuń nasiona łyżką.
10. Połóż przyprawioną sałatkę na papryce i podawaj gotowe danie do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pieprz Tarkiński - 40 kcal/100g