Samsa z dynią z ciasta francuskiego

Zrób orientalny przysmak z gotowego ciasta-to łatwe i pyszne! Ogólnie rzecz biorąc, uwielbiam samodzielnie przygotowywać ciasto na samsę - okazuje się, że jest tak przewiewne i wyjątkowe. Ale często nie ma wystarczająco dużo czasu, a potem gotuję samsę z zakupionego ciasta francuskiego-wynik jest doskonały: smak jest po prostu doskonały, a Samsa jest równie przewiewna i chrupiąca, z soczystym nadzieniem w środku. Szczególnie w naszej rodzinie ulubione są nadzienia warzywne, takie jak dynia-spróbuj!
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 53 % 18 g
201 kcal
IG: 6 / 72 / 22

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki, aby się rozmroziło. W międzyczasie zajmij się nadzieniem:

1. Umyj dynię, obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
3. Smaż cebulę w oleju roślinnym, aż stanie się przezroczysta - dosłownie kilka minut.
4. Połóż dynię na cebuli, dodaj cukier i sól, czarny pieprz, wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut. W tym momencie dostosuj ilość soli i cukru - posmakuj nadzienia.
5. Podziel ciasto na identyczne kawałki, uformuj z nich koloboki, a następnie zwiń je w warstwę.
6. Umieść nadzienie na środku warstwy, ściśnij ciasto wzdłuż krawędzi, tworząc trójkąt-klasyczny kształt samsy.
7. Połóż przyszłą samsę na blasze wyłożonej pergaminem.
8. Wymieszaj śmietanę z jajkiem kurzym, posmaruj każdą samsę tą mieszanką, posyp nigellą na wierzchu (możesz zastąpić sezamem).
9. Piec samsę w 200 stopniach przez 20-25 minut (do zarumienienia).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy