skład / składniki
metoda gotowania
wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki, aby się rozmroziło. W międzyczasie zajmij się nadzieniem:
1. Umyj dynię, obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
3. Smaż cebulę w oleju roślinnym, aż stanie się przezroczysta - dosłownie kilka minut.
4. Połóż dynię na cebuli, dodaj cukier i sól, czarny pieprz, wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut. W tym momencie dostosuj ilość soli i cukru - posmakuj nadzienia.
5. Podziel ciasto na identyczne kawałki, uformuj z nich koloboki, a następnie zwiń je w warstwę.
6. Umieść nadzienie na środku warstwy, ściśnij ciasto wzdłuż krawędzi, tworząc trójkąt-klasyczny kształt samsy.
7. Połóż przyszłą samsę na blasze wyłożonej pergaminem.
8. Wymieszaj śmietanę z jajkiem kurzym, posmaruj każdą samsę tą mieszanką, posyp nigellą na wierzchu (możesz zastąpić sezamem).
9. Piec samsę w 200 stopniach przez 20-25 minut (do zarumienienia).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g