skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zmiel twaróg z cukrem i żółtkiem.
Krok 3:
Dodaj miód, startą skórkę, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj zmiękczone masło, ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 6:
Z ciasta tworzymy małe kulki, wyszło mi 14 sztuk. Kładziemy je na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 7:
Piecz ciasteczka w temperaturze 190 stopni. 15-20 minut na złoty kolor.
Krok 8:
Gdy ciasteczka stygną, robimy lukier. Przesiej cukier puder.
Krok 9:
Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Nie miałem zwykłej pomarańczy, ale czerwień, więc sok ma taki kolor.
Krok 10:
Dodaj wodę do cukru pudru z sokiem, wszystko dobrze zmiel i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 11:
Gorący lukier nakładamy losowo na ciasteczka. Jeśli glazura stwardnieje, możesz ją ponownie podgrzać, w razie potrzeby dodając trochę wody.
Krok 12:
Niech lukier stwardnieje, a aromatyczne ciasteczka twarogowe są gotowe! Miłego picia herbaty!
pomarańczę w przepisie można zastąpić cytryną, wtedy ciasteczka będą twarogowo-cytrynowe. Możesz więc urozmaicić smak pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g