twarożek pomarańczowy z polewą

kulki Twarogowo-pomarańczowe drażnią apetyt swoim aromatem! Te ciasteczka są dość miękkie i smaczne. Jak widać z przepisu, przygotowanie nie jest trudne. Podczas pieczenia mieszkanie wypełnia się cytrusowym aromatem. Z herbatą, kawą lub mlekiem te ciasteczka są doskonałe.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 71 % 44 g
307 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel twaróg z cukrem i żółtkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miód, startą skórkę, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj zmiękczone masło, ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zagnieść miękkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z ciasta tworzymy małe kulki, wyszło mi 14 sztuk. Kładziemy je na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ciasteczka w temperaturze 190 stopni. 15-20 minut na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasteczka stygną, robimy lukier. Przesiej cukier puder.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Nie miałem zwykłej pomarańczy, ale czerwień, więc sok ma taki kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj wodę do cukru pudru z sokiem, wszystko dobrze zmiel i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gorący lukier nakładamy losowo na ciasteczka. Jeśli glazura stwardnieje, możesz ją ponownie podgrzać, w razie potrzeby dodając trochę wody.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Niech lukier stwardnieje, a aromatyczne ciasteczka twarogowe są gotowe! Miłego picia herbaty!

pomarańczę w przepisie można zastąpić cytryną, wtedy ciasteczka będą twarogowo-cytrynowe. Możesz więc urozmaicić smak pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy