ciasto mrowisko smak dzieciństwa
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
mrowisko to bardzo łatwe do zrobienia i pyszne ciasto z dzieciństwa. Tutaj zobaczysz, jak gotować szybko i smacznie.
1. Wymieszaj masło, cukier, śmietanę. Zgasić sodę octem, dodać do ciasta.
2. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, ciasto powinno uzyskać taką konsystencję, jak pokazano na filmie.
3. Ciasto przepuszczamy przez maszynę do mięsa, rozprowadzamy na blasze do pieczenia, pieczemy.
4. Pokrój gotowe ciasta, wymieszaj ze śmietaną.
5. Ciasto układamy w stos.
6. Wysyłamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Zobacz wideo, aby uzyskać szczegółowe informacje na temat gotowania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g