ciasto zając wielkanocny

Zrób takie ciasto z dziećmi lub wnukami! Pokochają to! W Niemczech Wielkanoc kojarzy się z zającami. Paski nie pieczą. Ale wszelkiego rodzaju ciasta, kuchnia jest obowiązkowa. Dlatego proponuję tę opcję pieczenia wielkanocnego. Ciasto nie jest skomplikowane, ale będzie pięknie wyglądać na twoim stole.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 69 % 31 g
244 kcal
IG: 13 / 3 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie biszkoptu. Jajka dzielimy na białka i żółtka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka z cukrem i zimną wodą na szczyty. Następnie dodaj żółtka. Na koniec dodaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wylewamy naszą masę na papier. Mam arkusz 38 na 40 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 8-10 minut. Wyjmujemy go i natychmiast odwracamy na ręcznik. Zdejmij papier. I odetnij krawędzie. Gotowy biszkopt posmaruj pędzlem likierem. Możesz wziąć dowolny alkohol.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij 200 ml śmietany z cukrem pudrem (50 g) i cukrem waniliowym. Dodaję też proszek do ubijania śmietany. Ale jest śmietana, w której już jest. Dlatego rób tak, jak zwykle ubijasz.Odcedź mandarynki z soku. I rozprowadź na śmietanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój warstwę na paski o szerokości 6 cm, mam 4 sztuki. Zwiń jeden i umieść go na środku naczynia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owijamy pozostałe paski. Pokryłem wierzch pozostałym kremem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zabezpiecz wokół specjalnym pierścieniem. I włóż do lodówki. Posprzątałam na noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnego dnia zrobiłem takiego zająca. Bierzemy marcepan i ugniatamy go kakao. Pozostawiając trochę lekkiego marcepanu. Formujemy piłkę, to jest ciało zająca. Robimy łapy. I robimy ogon z białego, zanurzamy go w kokosie. Oto taki zając. Aby ogon nie spadł, naprawiłem go wykałaczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij pierścień z ciasta. Ubij kolejne 100 ml śmietany z 25 g cukru pudru. I pokrywamy boki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj ciasto. Kładziemy naszego zająca, posypujemy mielonymi pistacjami, a nadal możesz ułożyć jajka czekoladowe lub cukierki ( mam marmoladę).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oto jest w przekroju. Łatwe, smaczne, ciekawe ciasto! Smacznego i dobrej Wielkanocy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Marcepan - 479   kcal/100g

Podobne przepisy