skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie biszkoptu. Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Krok 2:
Ubij białka z cukrem i zimną wodą na szczyty. Następnie dodaj żółtka. Na koniec dodaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 3:
Wylewamy naszą masę na papier. Mam arkusz 38 na 40 cm.
Krok 4:
Rozłóż ciasto.
Krok 5:
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 8-10 minut. Wyjmujemy go i natychmiast odwracamy na ręcznik. Zdejmij papier. I odetnij krawędzie. Gotowy biszkopt posmaruj pędzlem likierem. Możesz wziąć dowolny alkohol.
Krok 6:
Ubij 200 ml śmietany z cukrem pudrem (50 g) i cukrem waniliowym. Dodaję też proszek do ubijania śmietany. Ale jest śmietana, w której już jest. Dlatego rób tak, jak zwykle ubijasz.Odcedź mandarynki z soku. I rozprowadź na śmietanie.
Krok 7:
Pokrój warstwę na paski o szerokości 6 cm, mam 4 sztuki. Zwiń jeden i umieść go na środku naczynia.
Krok 8:
Owijamy pozostałe paski. Pokryłem wierzch pozostałym kremem.
Krok 9:
Zabezpiecz wokół specjalnym pierścieniem. I włóż do lodówki. Posprzątałam na noc.
Krok 10:
Następnego dnia zrobiłem takiego zająca. Bierzemy marcepan i ugniatamy go kakao. Pozostawiając trochę lekkiego marcepanu. Formujemy piłkę, to jest ciało zająca. Robimy łapy. I robimy ogon z białego, zanurzamy go w kokosie. Oto taki zając. Aby ogon nie spadł, naprawiłem go wykałaczką.
Krok 11:
Zdejmij pierścień z ciasta. Ubij kolejne 100 ml śmietany z 25 g cukru pudru. I pokrywamy boki.
Krok 12:
Udekoruj ciasto. Kładziemy naszego zająca, posypujemy mielonymi pistacjami, a nadal możesz ułożyć jajka czekoladowe lub cukierki ( mam marmoladę).
Krok 13:
Oto jest w przekroju. Łatwe, smaczne, ciekawe ciasto! Smacznego i dobrej Wielkanocy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Marcepan - 479 kcal/100g