skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto: w mleku rozcieńczyć drożdże, dodać cukier;
2. Ciasto: do mleka dodać 2 szklanki mąki i ciasta, wymieszać, przykryć ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut;
3. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj żółtka z cukrem, roztopione masło, startą skórkę z cytryny, białka ubite w uporczywą pianę;
4. Dobrze zagniataj ciasto, aż pojawią się bąbelki;
5. Dodaj resztę mąki, dobrze zagniataj przez 10-15 minut, dodając mąkę;
6. Zwiń w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 2 godziny;
7. Obrane migdały opiekamy na patelni, siekamy;
8. Rodzynki umyć, osuszyć i posypać mąką;
9. Gdy ciasto będzie gotowe, ugniataj i ugniataj jeszcze przez kilka minut;
10. Dodać migdały i rodzynki, zagnieść;
11. Ułóż kawałki ciasta w papierowych foremkach na połowie foremek;
12. Gdy ciasto wzrośnie do krawędzi kokilek, włóż je do piekarnika;
13. Piec w temperaturze t 180 C do miękkości, 30 do 40 minut, celując w piekarnik i sprawdzając drewnianym patyczkiem;
14. Lukier: białko zmielić z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i wymieszać;
15. Posmaruj schłodzone ciasta polewą i udekoruj według własnego uznania. Wesołej Wielkanocy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g