ciasto wielkanocne z rodzynkami migdałowymi i cytryną

zawsze pyszny i sprawdzony przepis na ciasto wielkanocne! Spróbuj! .
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 66 % 42 g
320 kcal
IG: 5 / 7 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Ciasto: w mleku rozcieńczyć drożdże, dodać cukier;
2. Ciasto: do mleka dodać 2 szklanki mąki i ciasta, wymieszać, przykryć ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut;
3. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj żółtka z cukrem, roztopione masło, startą skórkę z cytryny, białka ubite w uporczywą pianę;
4. Dobrze zagniataj ciasto, aż pojawią się bąbelki;
5. Dodaj resztę mąki, dobrze zagniataj przez 10-15 minut, dodając mąkę;
6. Zwiń w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 2 godziny;
7. Obrane migdały opiekamy na patelni, siekamy;
8. Rodzynki umyć, osuszyć i posypać mąką;
9. Gdy ciasto będzie gotowe, ugniataj i ugniataj jeszcze przez kilka minut;
10. Dodać migdały i rodzynki, zagnieść;
11. Ułóż kawałki ciasta w papierowych foremkach na połowie foremek;
12. Gdy ciasto wzrośnie do krawędzi kokilek, włóż je do piekarnika;
13. Piec w temperaturze t 180 C do miękkości, 30 do 40 minut, celując w piekarnik i sprawdzając drewnianym patyczkiem;
14. Lukier: białko zmielić z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i wymieszać;
15. Posmaruj schłodzone ciasta polewą i udekoruj według własnego uznania. Wesołej Wielkanocy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy