ciasto trzy czekoladowe mus

pyszny tort urodzinowy dla przyjaciół i gości. Lubisz czekoladę? Następnie zrób to ciasto. Tak, oczywiście ten przepis nie jest dla początkujących, ale warto. Trochę trzeba z nim majstrować. Ale czasami chcesz czegoś wyjątkowego, cóż, trochę francuskiego. Wziąłem ten przepis od słynnej kulinarnej Niny tarasowej. Uwielbiam jej przepisy. Okazuje się zawsze bardzo smaczne!Ty też to zrobisz!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 62 % 37 g
359 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie składniki są w gramach. Wskazane jest ważenie wszystkiego na wadze elektronicznej. Robimy schreusel. Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj zimne masło i zmiel na okruchy. Rozłóż okruchy w formie. Mam silikonową 18 cm . I piec w rozgrzanym piekarniku do 160 GR przez 10 minut, aż będzie złoty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odkładamy go na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robienie czekoladowego biszkoptu. Wszystko mierzymy na wadze. Ubij jajka i cukier na biało przez 10 minut. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj wszystkie suche składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać do formy 18 cm posypać schreusel i piec przez 20 minut w 160gr.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy biszkopt niech ostygnie. Następnie przycinamy go mniej niż 18 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robienie kremu Namelaku. Rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żelatynę napełnij wodą. Mam liść. Podgrzej mleko syropem glukozowym do wrzenia. Dodaj cukier waniliowy i dodaj żelatynę.Następnie czekolada z masłem kakaowym. Wymieszaj i wlej zimną śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj folią i wyjmij do ostygnięcia . Włożyłam do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Robienie musu z mleczną czekoladą. Wlej żelatynę. Podgrzej mleko do wrzenia. Rozpuść czekoladę. Wyciśnij żelatynę i włóż do mleka. Następnie wlej czekoladę. I ostudzić do 45 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij śmietanę i wymieszaj z czekoladą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj pierścień na ciasto. Dół owinąłem folią. Rozmiar mam 18 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej nasz mus do tego pierścienia i włóż do zamrażarki do zamrożenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz wyciągamy nasz krem Namelaka. Włóż go do strzykawki do ciasta. I wyciskamy go w takich stosach na biszkopcie ze kruszonką o różnych kształtach. I włóż do zamrażarki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Robienie musu z gorzką czekoladą.Weź czekoladę 55% . Wszystko tak samo jak mleko. Podgrzej mleko. Zalej żelatynę wodą, rozpuść czekoladę. Wszystko mieszamy. Ubij śmietanę i dodaj do czekolady. Wyjmujemy formę z zamrożonym musem i wylewamy na wierzch.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmujemy zamrożony biszkopt z Namelaką. I odwróć go kremem. Połóż na wierzchu musu. Wkładamy do zamrażarki na noc.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Robienie glazury. Zalej żelatynę wodą. W rondlu wymieszaj wodę, cukier, syrop glukozowy. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia, do 103°C. wymieszaj czekoladę, mleko skondensowane. Wyciśnij żelatynę i włóż do czekolady, wlej syrop. Poczekamy 5 minut. Bierzemy blender zanurzeniowy i przebijamy lukier. Blender przechylamy pod kątem. Jest to warunek dobrej glazury.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj go folią i włóż do lodówki również na noc.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnego dnia robiłam więcej ozdób z czekolady. Tak zrobił liść.Rozpuszczono czekoladę w łaźni wodnej. Wlej rozpuszczoną czekoladę na folię i zrób takie liście za pomocą skrobaka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij lukier, podgrzej go do 32-35 stopni. Wyjmujemy ciasto. kładziemy go na palecie i polewamy glazurą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Oto takie ciasto. Następnie udekoruj go według własnych upodobań.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smacznego.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smakowitość...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g

Podobne przepisy