skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie składniki są w gramach. Wskazane jest ważenie wszystkiego na wadze elektronicznej. Robimy schreusel. Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj zimne masło i zmiel na okruchy. Rozłóż okruchy w formie. Mam silikonową 18 cm . I piec w rozgrzanym piekarniku do 160 GR przez 10 minut, aż będzie złoty.
Krok 2:
Odkładamy go na bok.
Krok 3:
Robienie czekoladowego biszkoptu. Wszystko mierzymy na wadze. Ubij jajka i cukier na biało przez 10 minut. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
Krok 4:
Wlać do formy 18 cm posypać schreusel i piec przez 20 minut w 160gr.
Krok 5:
Gotowy biszkopt niech ostygnie. Następnie przycinamy go mniej niż 18 cm.
Krok 6:
Robienie kremu Namelaku. Rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Żelatynę napełnij wodą. Mam liść. Podgrzej mleko syropem glukozowym do wrzenia. Dodaj cukier waniliowy i dodaj żelatynę.Następnie czekolada z masłem kakaowym. Wymieszaj i wlej zimną śmietanę.
Krok 8:
Przykryj folią i wyjmij do ostygnięcia . Włożyłam do lodówki.
Krok 9:
Robienie musu z mleczną czekoladą. Wlej żelatynę. Podgrzej mleko do wrzenia. Rozpuść czekoladę. Wyciśnij żelatynę i włóż do mleka. Następnie wlej czekoladę. I ostudzić do 45 stopni.
Krok 10:
Ubij śmietanę i wymieszaj z czekoladą.
Krok 11:
Przygotuj pierścień na ciasto. Dół owinąłem folią. Rozmiar mam 18 cm.
Krok 12:
Wlej nasz mus do tego pierścienia i włóż do zamrażarki do zamrożenia.
Krok 13:
Teraz wyciągamy nasz krem Namelaka. Włóż go do strzykawki do ciasta. I wyciskamy go w takich stosach na biszkopcie ze kruszonką o różnych kształtach. I włóż do zamrażarki.
Krok 14:
Robienie musu z gorzką czekoladą.Weź czekoladę 55% . Wszystko tak samo jak mleko. Podgrzej mleko. Zalej żelatynę wodą, rozpuść czekoladę. Wszystko mieszamy. Ubij śmietanę i dodaj do czekolady. Wyjmujemy formę z zamrożonym musem i wylewamy na wierzch.
Krok 15:
Wyjmujemy zamrożony biszkopt z Namelaką. I odwróć go kremem. Połóż na wierzchu musu. Wkładamy do zamrażarki na noc.
Krok 16:
Robienie glazury. Zalej żelatynę wodą. W rondlu wymieszaj wodę, cukier, syrop glukozowy. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia, do 103°C. wymieszaj czekoladę, mleko skondensowane. Wyciśnij żelatynę i włóż do czekolady, wlej syrop. Poczekamy 5 minut. Bierzemy blender zanurzeniowy i przebijamy lukier. Blender przechylamy pod kątem. Jest to warunek dobrej glazury.
Krok 17:
Przykryj go folią i włóż do lodówki również na noc.
Krok 18:
Następnego dnia robiłam więcej ozdób z czekolady. Tak zrobił liść.Rozpuszczono czekoladę w łaźni wodnej. Wlej rozpuszczoną czekoladę na folię i zrób takie liście za pomocą skrobaka.
Krok 19:
Wyjmij lukier, podgrzej go do 32-35 stopni. Wyjmujemy ciasto. kładziemy go na palecie i polewamy glazurą.
Krok 20:
Oto takie ciasto. Następnie udekoruj go według własnych upodobań.
Krok 21:
Smacznego.
Krok 22:
Smakowitość...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g
- Masło kakaowe - 884 kcal/100g