julienne-suflet z pieczarkami

Jeśli znudzi ci się klasyczny omlet - ten julienne doskonale go zastąpi. Julienne okazuje się bardzo bujna i delikatna w swojej fakturze. Lepiej gotować w porcjach, ale możesz w jednej dużej formie, a dopiero potem pokroić julienne na porcje. Możesz użyć innych grzybów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Nadzienie. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
2. Suflet. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i solą. Ubij białka w bujną stabilną pianę i delikatnie wymieszaj z żółtkami.
3. Połóż grzyby na dnie małych foremek do pieczenia. Posyp startym serem na wierzchu i wlej masę jajeczno-śmietanową.
4. Umieść formy w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 15 minut. Suflet powinien dobrze wyrosnąć i zrumienić.
5. Udekoruj gotowy suflet gałązkami tymianku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy