Dorada w soli

Jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie dorady? Oczywiście ten przepis! W poszukiwaniu różnorodności postanowiłem wypróbować nowy sposób dla siebie-pieczenie w soli. Dość niezwykła opcja, która zachowuje soczystość i niesamowite smaki ryb! Użyłem kopru włoskiego, ale możesz go bezpiecznie usunąć lub zastąpić koperkiem. Warto również zostawić łuski, aby nie uszkodzić integralności ryby podczas pieczenia.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 8 % 1 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. W rybie oczyszczonej z wnętrzności kładziemy pęczek pietruszki i kilka gałązek tymianku. Również w skrzelach i wewnątrz ryby wkładamy kółka cytryny.
2. Zmiel suchy koper włoski w moździerzu i lekko przetrzyj nim rybę po obu stronach, wlej trochę do środka. Dodaj również suche przyprawy.
3. W osobnym pojemniku wymieszaj sól morską z jajkiem i wodą, dobrze wymieszaj, aby sól lekko się nasiąkła.
4. Połóż około połowy soli do pieczenia na blasze do pieczenia, dobrze ubij. Połóż rybę na wierzchu i przykryj solą, naciskając ją, jakby robiła skorupę dla ryby.
5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.

podczas gotowania ryby zajmij się sosem:

6. Zmiażdż trzy duże ząbki czosnku szeroką stroną noża i zetrzyj solą w moździerzu.
7. Posiekaj bazylię i zmiel czosnek w moździerzu. Dodaj sok z cytryny i kontynuuj pocieranie, wlej oliwę z oliwek. Mieszaj sos do uzyskania gładkiej konsystencji.

ostatni etap gotowania:

8. Wyjmij rybę z piekarnika i ostrożnie, ale pewnie usuń sól z ryby za pomocą łyżki lub noża. Staraj się nie uszkadzać ryb.
9.Usuń łuski z ryby i ostrożnie użyj łyżki, aby oddzielić mięso ryby od grzbietu. Ułóż na talerzu i obficie polej sosem.

sałatka ze świeżych warzyw jest idealna do tego dania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal / 100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g

Podobne przepisy