skład / składniki
metoda gotowania
1. W rybie oczyszczonej z wnętrzności kładziemy pęczek pietruszki i kilka gałązek tymianku. Również w skrzelach i wewnątrz ryby wkładamy kółka cytryny.
2. Zmiel suchy koper włoski w moździerzu i lekko przetrzyj nim rybę po obu stronach, wlej trochę do środka. Dodaj również suche przyprawy.
3. W osobnym pojemniku wymieszaj sól morską z jajkiem i wodą, dobrze wymieszaj, aby sól lekko się nasiąkła.
4. Połóż około połowy soli do pieczenia na blasze do pieczenia, dobrze ubij. Połóż rybę na wierzchu i przykryj solą, naciskając ją, jakby robiła skorupę dla ryby.
5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
podczas gotowania ryby zajmij się sosem:
6. Zmiażdż trzy duże ząbki czosnku szeroką stroną noża i zetrzyj solą w moździerzu.
7. Posiekaj bazylię i zmiel czosnek w moździerzu. Dodaj sok z cytryny i kontynuuj pocieranie, wlej oliwę z oliwek. Mieszaj sos do uzyskania gładkiej konsystencji.
ostatni etap gotowania:
8. Wyjmij rybę z piekarnika i ostrożnie, ale pewnie usuń sól z ryby za pomocą łyżki lub noża. Staraj się nie uszkadzać ryb.
9.Usuń łuski z ryby i ostrożnie użyj łyżki, aby oddzielić mięso ryby od grzbietu. Ułóż na talerzu i obficie polej sosem.
sałatka ze świeżych warzyw jest idealna do tego dania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal / 100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g