Dorada pieczona

wykwintne danie śródziemnomorskie z aromatycznymi ziołami. Gotuj! Dorada to bardzo smaczna ryba, a ponadto prawie całkowicie chuda, dlatego nadaje się do odżywiania dla osób prowadzących zdrowy tryb życia na diecie. Suszone zioła nadają niezapomniany aromat, a cytryna podkreśla smak tej śródziemnomorskiej ryby. Dania z niego są bardzo popularne w naszej rodzinie - smakuje nawet małym domownikom.
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

najpierw należy oczyścić rybę: usunąć wnętrzności i skrzela, odciąć płetwy, usunąć łuski. Następnie dobrze opłucz rybę i lekko osusz. Na tuszy ryby wykonaj nacięcia.

wlej oliwę z oliwek do małej filiżanki. Dodaj bazylię i tymianek, wymieszaj. Obierz czosnek i wyciśnij go przez prasę do oleju, ponownie mieszając.

teraz musisz natrzeć przygotowaną rybę solą-na zewnątrz i wewnątrz, a następnie posmarować ją olejem z ziołami i czosnkiem. Pozostaw go w tej mieszaninie przez dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut.

połóż pergamin na dnie naczynia do pieczenia, a na nim rybę. Pokrój cytrynę na połówki kółek, które należy włożyć do nacięć wykonanych na rybie.

umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na dwadzieścia minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g

Podobne przepisy