skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotujemy biszkopt:
1. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Umieść te ostatnie w misce, dodaj połowę cukru i ubij. Ubij masę, aż będzie puszysta i biała.
2. W osobnej misce ubij białka w stabilną pianę, a następnie włóż do nich pozostały cukier i ponownie ubij. Masa powinna stać się gęsta.
3. Połącz masę białkową i żółtkową, delikatnie mieszając drewnianą szpatułką.
4. Przesiej mąkę bezpośrednio do mieszanki (pozostanie na powierzchni, jeśli wszystko zostanie odpowiednio ubite), ponownie wymieszaj szpatułką.
5. Przełóż biszkopt do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem, przekłuwając go biszkoptem: jeśli patyczek jest suchy, jest gotowy.
6. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i umieść na ruszcie przez noc (około 8 godzin).
teraz przygotuj krem czekoladowy:
1. Umieść żółtko w misce, lekko je ubij.
2. Wlej mleko, dobrze wymieszaj. Teraz mieszaninę należy odcedzić drobnym sitem.
3. Przecedzoną mieszaninę wlej do rondla i umieść na małym ogniu.
4. Dodaj cukier zwykły i waniliowy i nie przestając mieszać, zagotuj zawartość patelni.
5. Po ugotowaniu trzymaj mieszaninę na ogniu przez kolejne 50-60 sekund, a następnie wyłącz ogrzewanie. Niech masa ostygnie do około 20 stopni.
6. Gdy masa ostygnie, ubij masło w osobnej misce (powinno być białe). W małych porcjach dodaj do niej mieszankę żółtko-mleczną, za każdym razem dobrze ubijając.
7. Teraz wlej koniak, wymieszaj.
8. Przesiej proszek kakaowy bezpośrednio do powstałej śmietany i ponownie wymieszaj wszystko razem. Krem powinien być jednolity, gładki, błyszczący.
czas zrobić syrop i namoczyć biszkopt, a także przystąpić do montażu ciasta:
1. Aby to zrobić, zagotuj wodę.
2. Gdy woda się gotuje, wlej cukier do małej miski.
3. Wlej cukier wrzącą wodą, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
4. Pozwól syropowi ostygnąć, a następnie wlej do niego koniak.
5. Biszkopt, który z dnia na dzień stał się znacznie gęstszy, pokrój wzdłuż na 2 części.
6. Namocz obie części biszkoptu w syropie.
7. Na pięknym szerokim naczyniu połóż dolne ciasto, połóż na nim cały krem czekoladowy, równomiernie rozprowadzając grubą warstwę na powierzchni ciasta.
8. Połóż drugie ciasto na wierzchu i włóż ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Konieczne jest, aby krem czekoladowy stał się gęsty.
9. Czas minął-wyjmij ciasto z lodówki. Teraz najciekawsza część-nadamy ciastu kształt kalacha:) aby to zrobić, musisz wyciąć półokrągły otwór w torcie. Nie rób tego na środku, ale bliżej jednej z krawędzi.
10. Umieść wycięty kawałek na wierzchu ciasta-bliżej przeciwnej krawędzi od otworu.
więc przygotuj krem białkowy (bezę) i przejdź do ostatniego etapu przygotowania ciasta:
1. Umieść patelnię z wodą na ogniu, wlej cukier i mieszaj zawartość, aż kryształy cukru się rozpuszczą.
2. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj przez 5 minut, aby lekko zgęstniał.
3. W tym czasie ubij białka w gęstą pianę.
4. Bez zatrzymywania procesu ubijania wlej wrzący syrop do masy białkowej. Musisz ubić, aż będzie gęsty i gęsty.
5. Połóż połowę puch bezy na cieście, tworząc Kalach, resztę umieść w torbie do gotowania. Udekoruj ciasto według własnego uznania.
6. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 3 minuty. Beza stanie się pięknym złotym kolorem.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika, a następnie posyp je cukrem pudrem.
ciasto jest gotowe. Ciesz się i traktuj rodzinę i przyjaciół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g