ciasto Kalach

pyszne, niezwykle smaczne, delikatne ciasto z dzieciństwa! Przygotuj! Jako dziecko ciasto "Kalach" było moim ulubionym na równi z Pragą, a czasem nawet bardziej uwielbianym i pożądanym. A wszystko dzięki merengue, kremowi czekoladowemu i niezwykłemu wyglądowi. Aby przygotować takie ciasto, będziesz musiał podjąć wysiłek i poświęcić czas, ale absolutnie - warto!
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 72 % 42 g
291 kcal
IG: 2 / 2 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 50 min

najpierw przygotujemy biszkopt:

1. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Umieść te ostatnie w misce, dodaj połowę cukru i ubij. Ubij masę, aż będzie puszysta i biała.
2. W osobnej misce ubij białka w stabilną pianę, a następnie włóż do nich pozostały cukier i ponownie ubij. Masa powinna stać się gęsta.
3. Połącz masę białkową i żółtkową, delikatnie mieszając drewnianą szpatułką.
4. Przesiej mąkę bezpośrednio do mieszanki (pozostanie na powierzchni, jeśli wszystko zostanie odpowiednio ubite), ponownie wymieszaj szpatułką.
5. Przełóż biszkopt do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem, przekłuwając go biszkoptem: jeśli patyczek jest suchy, jest gotowy.
6. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i umieść na ruszcie przez noc (około 8 godzin).

teraz przygotuj krem czekoladowy:

1. Umieść żółtko w misce, lekko je ubij.
2. Wlej mleko, dobrze wymieszaj. Teraz mieszaninę należy odcedzić drobnym sitem.
3. Przecedzoną mieszaninę wlej do rondla i umieść na małym ogniu.
4. Dodaj cukier zwykły i waniliowy i nie przestając mieszać, zagotuj zawartość patelni.
5. Po ugotowaniu trzymaj mieszaninę na ogniu przez kolejne 50-60 sekund, a następnie wyłącz ogrzewanie. Niech masa ostygnie do około 20 stopni.
6. Gdy masa ostygnie, ubij masło w osobnej misce (powinno być białe). W małych porcjach dodaj do niej mieszankę żółtko-mleczną, za każdym razem dobrze ubijając.
7. Teraz wlej koniak, wymieszaj.
8. Przesiej proszek kakaowy bezpośrednio do powstałej śmietany i ponownie wymieszaj wszystko razem. Krem powinien być jednolity, gładki, błyszczący.

czas zrobić syrop i namoczyć biszkopt, a także przystąpić do montażu ciasta:

1. Aby to zrobić, zagotuj wodę.
2. Gdy woda się gotuje, wlej cukier do małej miski.
3. Wlej cukier wrzącą wodą, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
4. Pozwól syropowi ostygnąć, a następnie wlej do niego koniak.
5. Biszkopt, który z dnia na dzień stał się znacznie gęstszy, pokrój wzdłuż na 2 części.
6. Namocz obie części biszkoptu w syropie.
7. Na pięknym szerokim naczyniu połóż dolne ciasto, połóż na nim cały krem czekoladowy, równomiernie rozprowadzając grubą warstwę na powierzchni ciasta.
8. Połóż drugie ciasto na wierzchu i włóż ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Konieczne jest, aby krem czekoladowy stał się gęsty.
9. Czas minął-wyjmij ciasto z lodówki. Teraz najciekawsza część-nadamy ciastu kształt kalacha:) aby to zrobić, musisz wyciąć półokrągły otwór w torcie. Nie rób tego na środku, ale bliżej jednej z krawędzi.
10. Umieść wycięty kawałek na wierzchu ciasta-bliżej przeciwnej krawędzi od otworu.

więc przygotuj krem białkowy (bezę) i przejdź do ostatniego etapu przygotowania ciasta:

1. Umieść patelnię z wodą na ogniu, wlej cukier i mieszaj zawartość, aż kryształy cukru się rozpuszczą.
2. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj przez 5 minut, aby lekko zgęstniał.
3. W tym czasie ubij białka w gęstą pianę.
4. Bez zatrzymywania procesu ubijania wlej wrzący syrop do masy białkowej. Musisz ubić, aż będzie gęsty i gęsty.
5. Połóż połowę puch bezy na cieście, tworząc Kalach, resztę umieść w torbie do gotowania. Udekoruj ciasto według własnego uznania.
6. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 3 minuty. Beza stanie się pięknym złotym kolorem.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika, a następnie posyp je cukrem pudrem.

ciasto jest gotowe. Ciesz się i traktuj rodzinę i przyjaciół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy