skład / składniki
metoda gotowania
- najpierw musisz stopić margarynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, po czym należy ją schłodzić.
- W misce dokładnie wymieszaj cukier, schłodzone stopione masło, wanilinę i jajka. W powstałą masę należy stopniowo wprowadzać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, a następnie zagnieść strome ciasto.
-podziel ciasto na dwie nierówne części. Mniej odłożyć na bok.
- drugą część ciasta należy równomiernie ułożyć w przygotowanej formie, ułożyć dżem na wierzchu, wygładzić łyżką.
- mniejszą część ciasta rozwałkuj cienkie paski i ułóż na dżemie owocowym(możesz rozwałkować wałkiem do ciasta i pokroić w paski). Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, piecz przez około 20 minut. Na całą ilość ciasta dostałem 3 małe ciasta, zdjęcie jest przedstawione poniżej, możesz zrobić jedno ciasto. Ciasto według tego przepisu okazuje się bardzo smaczne, można je również wykorzystać do przygotowania bardziej soczystego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g