pomidory z serem i czosnkiem w piekarniku

z prostych potraw, w pośpiechu, z chrupiącą skórką! Pomidory z serem i czosnkiem w piekarniku to łatwa gorąca przekąska na świąteczny stół i na co dzień. Przygotowuje się bardzo szybko, co czyni go idealnym na nieoczekiwane przyjazdy gości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 19 % 4 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory z serem i czosnkiem w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć ser, który zachowuje swój kształt i nie rozprzestrzenia się w różnych kierunkach pod wpływem wysokich temperatur. Idealny jest parmezan, mozzarella bez smaku do pizzy lub inny półsuchy ser, na przykład rosyjski. Mam parmezan.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube, ale też niezbyt cienkie plasterki. Pomidory są dojrzałe, ale mocne. Miękkie owoce nie zachowują dobrze swojego kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzenią się w bezkształtną masę i zepsują wygląd naczynia, a my potrzebujemy, aby koła pozostały nienaruszone i zachowały swój pierwotny kształt tak bardzo, jak to możliwe. Pomidory śliwkowe i różowe są idealne - są słodkie i pachnące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz majonez z czosnkiem przepuszczonym przez prasę i wymieszaj. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1/2.suchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład pietruszką, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia ułóż plasterki pomidorów. Mam pergamin silikonowany, więc dodatkowo nie smarowałem go niczym. Jeśli masz zwykły pergamin, lepiej posmaruj go olejem roślinnym, aby pomidory się nie przykleiły. Sól, pieprz pomidory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj każde kółko pomidora majonezem czosnkowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż starty ser na wierzchu. Umieść pomidory w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz pod grillem przez 5-7 minut, aż na serze pojawi się złota skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe pomidory posyp posiekanym koperkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gorącą przekąskę na talerz i natychmiast podawaj. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy