ciasto Zebra na ryazhenka

bardzo smaczna wersja klasycznej zebry. Spodoba ci się!
NataszaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 63 % 39 g
335 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ubij jajka z cukrem na pianę. Przepis wymaga szklanki cukru, ale włożyłem około 3/4, okazuje się, że nie jest tak słodki. Dodaj tam sfermentowane mleko i olej słonecznikowy. Jeszcze raz ubij mikserem.
połącz mąkę z proszkiem i przesiej.
połącz suche i płynne składniki i dokładnie wymieszaj.
podziel ciasto na około 2 części. Do jednego z nich dodajemy kakao.
nasmaruj formę masłem i posyp mąką lub użyj papieru do pieczenia. Jeśli forma jest silikonowa, pomijamy ten moment.
włóż ciasto do formy, naprzemiennie ciemne i jasne.
Rozgrzej piekarnik do 185. Ciasto wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Przepis pierwotnie wskazywał 50 minut, ale moim zdaniem to za dużo. Miałem dzieloną formę 25 cm z otworem pośrodku.
i oczywiście możesz po prostu sprawdzić gotowość wykałaczką)
początkowo przepis nie jest mój. Znalezione w Internecie. Ale ciasto okazuje się cudowną strukturą, umiarkowanie słodką i piękną. Dostałem bardziej marmurkowy niż Zebra, ale nie wpłynęło to na smak)
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy