Plecionka z nadzieniem twarogowym

szybko, smacznie, dużo dodatków! Idealny na śniadanie! Bardzo soczysty warkocz, możesz użyć innych nadzień.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 59 % 29 g
248 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagniatamy ciasto, podczas wyrabiania wsypuję więcej mąki, aby ciasto było elastyczne i nie przylegało do rąk. Po ugniataniu możesz odłożyć na bok, pozwolić ciastu odpocząć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie farszu!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj twaróg, jajko i cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na krawędziach wykonaj cięcia, zachowując środek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż nadzienie na tym środku. Paski nacięć na zakładkę od góry. Ściśnij krawędzie. Niech plecionka wzrośnie, około 15 minut. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. przenieś plecionkę. Posmaruj żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia przez 20 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180gr. 20-25 min

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

jest jeszcze smaczniejszy niż wiklina, gdy trochę stoi, ostygnie i namoczy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal / 100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy