Plecionka z nadzieniem twarogowym
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta.
Krok 2:
Zagniatamy ciasto, podczas wyrabiania wsypuję więcej mąki, aby ciasto było elastyczne i nie przylegało do rąk. Po ugniataniu możesz odłożyć na bok, pozwolić ciastu odpocząć.
Krok 3:
Gotowanie farszu!
Krok 4:
Wymieszaj twaróg, jajko i cukier.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę.
Krok 6:
Na krawędziach wykonaj cięcia, zachowując środek.
Krok 7:
Połóż nadzienie na tym środku. Paski nacięć na zakładkę od góry. Ściśnij krawędzie. Niech plecionka wzrośnie, około 15 minut. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. przenieś plecionkę. Posmaruj żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia przez 20 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180gr. 20-25 min
Krok 8:
Smacznego!
jest jeszcze smaczniejszy niż wiklina, gdy trochę stoi, ostygnie i namoczy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g