policzek w folii

soczyste, smaczne i pikantne! Gotuj tylko to, co najlepsze! Przepis na gotowanie policzków w folii polecił stary znajomy, który również, jak lubię eksperymentować w kuchni. Okazało się po prostu niesamowite.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 88 % 61 g
węglowodany 3 % 2 g
440 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

myjemy policzek, wykonujemy nacięcia i spiegujemy go marchewką i czosnkiem. Sól, dodaj przyprawy, pieprz i pozostaw na trzy godziny w zimnym miejscu.
po tym czasie kładziemy policzek w folii i dobrze owijamy. Włóż policzek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez trzydzieści minut. Po pół godzinie wyjmujemy, wykonujemy nacięcia w folii i ponownie wysyłamy do piekarnika ,aby kawałek się zrumienił (wystarczy 10 minut). Wyjmujemy i czekamy, aż policzek opadnie. Usuwamy folię, kroimy na kawałki i układamy na talerzu. Produkt jest gotowy do spożycia.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Policzek wieprzowy - 494   kcal/100g

Podobne przepisy