skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Masło dzielimy na 2 równe części (po 50 g) i dodajemy jedną połowę do czarnej, drugą do białej czekolady. Rozpuść czekoladę z masłem.
Krok 4:
Podziel mieszaninę mąki na 2 równe części i dodaj do mieszanek czekoladowo-maślanych. Mieszanka z ciemną czekoladą okaże się dość gęsta, tak powinno być.
Krok 5:
Lekko wstrząśnij jajkami, a także dodaj połowę do mieszanek czekoladowych. (najpierw dodałem jedno całe jajko do każdej mieszanki, a następnie ubiłem jedno jajko i podzieliłem je na 2 części).
Krok 6:
Dodaj likier kawowy do ciasta czekoladowego (jeśli nie masz likieru, możesz go zastąpić mieszanką koniaku i parzonej kawy lub mieszanką kawy i mleka do wyboru).
Krok 7:
Najpierw rozłóż ciasto z ciemnej czekolady na dnie przygotowanej formy i przykryj bielą.
upiekłam ciasto w prostokątnym kształcie chleba i okazało się, że jest dość wysokie,ale można je upiec w większym kształcie, wtedy będzie niższe i można je pokroić w kwadratowe ciasta, tylko nie zapominaj, że czas pieczenia się zmieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Likier kawowy - 230 kcal/100g