Ciasto Cappuccino

upiecz go, a twój dom wypełni się wakacyjnym smakiem! Bardzo smaczne i aromatyczne dwukolorowe ciasto. Ciemna część czekolady jest gęstsza, o bogatym aromacie i czekoladowym smaku, a biała część jak "chmura", bardzo delikatna i przewiewna, po prostu rozpływa się w ustach.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 31 % 21 g
węglowodany 60 % 40 g
383 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło dzielimy na 2 równe części (po 50 g) i dodajemy jedną połowę do czarnej, drugą do białej czekolady. Rozpuść czekoladę z masłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel mieszaninę mąki na 2 równe części i dodaj do mieszanek czekoladowo-maślanych. Mieszanka z ciemną czekoladą okaże się dość gęsta, tak powinno być.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko wstrząśnij jajkami, a także dodaj połowę do mieszanek czekoladowych. (najpierw dodałem jedno całe jajko do każdej mieszanki, a następnie ubiłem jedno jajko i podzieliłem je na 2 części).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj likier kawowy do ciasta czekoladowego (jeśli nie masz likieru, możesz go zastąpić mieszanką koniaku i parzonej kawy lub mieszanką kawy i mleka do wyboru).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw rozłóż ciasto z ciemnej czekolady na dnie przygotowanej formy i przykryj bielą.

Jeśli kochasz czekoladę, to ciasto jest dla ciebie. Ma po prostu magiczny smak i aromat. Chociaż nie lubię kawy, w tym przepisie doskonale uzupełnia smak gorzkiej czekolady.
upiekłam ciasto w prostokątnym kształcie chleba i okazało się, że jest dość wysokie,ale można je upiec w większym kształcie, wtedy będzie niższe i można je pokroić w kwadratowe ciasta, tylko nie zapominaj, że czas pieczenia się zmieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Likier kawowy - 230   kcal/100g

Podobne przepisy