skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Obrane ziemniaki pokroić wzdłuż na 4 części. Wymieszaj kawałki ziemniaków z solą, pieprzem i oliwą z oliwek, odstaw na kilka minut, aby ziemniaki były lekko marynowane. Następnie umieść na blasze do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.
Krok 3:
Oczyść łuski, usuń wnętrze, dobrze spłucz zimną wodą, osusz serwetką. Na każdej rybie po obu stronach wykonaj ukośne nacięcia, posyp solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, posyp sokiem z cytryny, nie zapomnij o nacięciach.
Krok 4:
1 ząbek czosnku pokroić w cienkie plasterki.
Krok 5:
Pokrój cytrynę w krążki.
Krok 6:
Włóż ¼ części pietruszki do każdej ryby, 1 ząbek czosnku (wcześniej pokrojony w cienkie plasterki), 2 plasterki cytryny. Pokrój kolejny ząbek czosnku cienko i włóż do nacięć.
Krok 7:
Por pokroić w małe krążki,
Krok 8:
Marchewka-w kółko,
Krok 9:
Seler - w kawałkach. Drobno posiekaj pietruszkę.
Krok 10:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię, chili w tym samym miejscu, dobrze podgrzej. Dodaj warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, wymieszaj z natką pietruszki i dodaj do warzyw pod koniec smażenia. Wszystko posolić i pieprzyć.
Krok 11:
Umieść kawałki ziemniaków w naczyniu do pieczenia,
Krok 12:
Połóż liście laurowe i warzywa na ziemniakach.
Krok 13:
Połóż rybę na warzywach. Skrop pozostałym sokiem z cytryny, 150 ml białego wina i oliwą z oliwek.
Krok 14:
Włóż to wszystko do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni. Po 10 minutach polej naszą rybę resztą wina i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości ryby.
Krok 15:
Wyjmij gotową rybę z piekarnika, połóż na talerzu, dodaj pieczone warzywa i ziemniaki, udekoruj (opcjonalnie) natką pietruszki. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g