Dorada zapiekana z ziemniakami i warzywami

niesamowicie smaczna ryba ozdobi każdy świąteczny stół. Dorada jest idealna dla miłośników zdrowego stylu życia, dla zwolenników Diet niskotłuszczowych i dla wszystkich, którzy po prostu lubią jeść smacznie przy minimalnym wysiłku.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 29 % 5 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki pokroić wzdłuż na 4 części. Wymieszaj kawałki ziemniaków z solą, pieprzem i oliwą z oliwek, odstaw na kilka minut, aby ziemniaki były lekko marynowane. Następnie umieść na blasze do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść łuski, usuń wnętrze, dobrze spłucz zimną wodą, osusz serwetką. Na każdej rybie po obu stronach wykonaj ukośne nacięcia, posyp solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, posyp sokiem z cytryny, nie zapomnij o nacięciach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    1 ząbek czosnku pokroić w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cytrynę w krążki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ¼ części pietruszki do każdej ryby, 1 ząbek czosnku (wcześniej pokrojony w cienkie plasterki), 2 plasterki cytryny. Pokrój kolejny ząbek czosnku cienko i włóż do nacięć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Por pokroić w małe krążki,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Marchewka-w kółko,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Seler - w kawałkach. Drobno posiekaj pietruszkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię, chili w tym samym miejscu, dobrze podgrzej. Dodaj warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, wymieszaj z natką pietruszki i dodaj do warzyw pod koniec smażenia. Wszystko posolić i pieprzyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść kawałki ziemniaków w naczyniu do pieczenia,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż liście laurowe i warzywa na ziemniakach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż rybę na warzywach. Skrop pozostałym sokiem z cytryny, 150 ml białego wina i oliwą z oliwek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż to wszystko do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni. Po 10 minutach polej naszą rybę resztą wina i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości ryby.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij gotową rybę z piekarnika, połóż na talerzu, dodaj pieczone warzywa i ziemniaki, udekoruj (opcjonalnie) natką pietruszki. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g

Podobne przepisy