ciasto mięsne w garnku

aromatyczny, delikatny i sycący, a nawet chrupiący! Od dawna chciałem ugotować to ciasto, wszystko jakoś nie działało, a więc zrobiłem to i nie żałowałem, ciasto to tylko objadanie się! Spróbuj i na pewno ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 34 % 10 g
179 kcal
IG: 30 / 70 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy do przygotowania nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z indyka w małą kostkę. Indyka można zastąpić kurczakiem i każdym innym mięsem, indyka wziąłem tylko z tego powodu, że znalazłem go w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię oliwą z oliwek i smaż mięso na małym ogniu przez 10 minut (w zależności od rodzaju mięsa czas lub zmniejsz lub zwiększ). Mięso nie musi być smażone, aż będzie chrupiące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia mięsa kroimy warzywa. Grzyby w plasterkach, a cebula, marchewka i papryka w kostce, ilość składników można również zwiększyć lub zmniejszyć do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mięso jest lekko duszone, dodaj warzywa, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę i dodaj zielony groszek. Mieszać. Dodaj sól, pieprz, w razie potrzeby możesz dodać zioła i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nasze nadzienie w doniczkach lub miseczkach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasto francuskie (wziąłem ciasto francuskie i drożdżowe, ale lepiej ciasto francuskie). Wytnij koła nieco większe niż średnica doniczek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krawędzie formy smarujemy ubitym jajkiem (aby ciasto lepiej trzymało się krawędzi foremek). Przykryj garnki ciastem na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj ciasto jajkiem. Z resztek ciasta możesz wyciąć figurki do dekoracji, mam to kwiaty:) z góry pamiętaj, aby wykonać kilka cięć przelotowych w cieście, aby wydobyć parę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 20 minut, aż do złotego koloru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe ciasto podajemy do stołu i cieszymy się. Smacznego!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nie wyrzucamy resztek z ciasta. Zbieramy je w bryłę i zwijamy o grubości około 3 mm, kroimy warstwę w paski, smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy cukrem, pieczemy w temperaturze 200 C przez około 15-20 minut, aż się zarumienią.

ciasto jest bardzo delikatne i aromatyczne. Możesz go ugotować z dowolnym nadzieniem, możesz wziąć dowolne mięso, tylko jeśli weźmiesz kurczaka, lepiej weź mięso z ud zamiast filetów, a warzywa można wybrać według własnego gustu i obecności w lodówce. Lepiej jest wziąć ciasto francuskie, ponieważ ciasto francuskie i drożdżowe jest bardzo zdeformowane podczas pieczenia, okazuje się smaczne, ale trochę cierpi. Nigdy nie wyrzucaj resztek ciasta, możesz zrobić z nich bardzo smaczne paluszki na herbatę lub kawę, bardzo je kocham w mojej rodzinie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy