skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy do przygotowania nadzienia.
Krok 2:
Pokrój filet z indyka w małą kostkę. Indyka można zastąpić kurczakiem i każdym innym mięsem, indyka wziąłem tylko z tego powodu, że znalazłem go w lodówce.
Krok 3:
Podgrzej patelnię oliwą z oliwek i smaż mięso na małym ogniu przez 10 minut (w zależności od rodzaju mięsa czas lub zmniejsz lub zwiększ). Mięso nie musi być smażone, aż będzie chrupiące.
Krok 4:
Podczas smażenia mięsa kroimy warzywa. Grzyby w plasterkach, a cebula, marchewka i papryka w kostce, ilość składników można również zwiększyć lub zmniejszyć do smaku.
Krok 5:
Gdy mięso jest lekko duszone, dodaj warzywa, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 6:
Dodaj masło.
Krok 7:
Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę. Mieszać.
Krok 8:
Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe.
Krok 9:
Wlej śmietanę i dodaj zielony groszek. Mieszać. Dodaj sól, pieprz, w razie potrzeby możesz dodać zioła i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.
Krok 10:
Rozłóż nasze nadzienie w doniczkach lub miseczkach.
Krok 11:
Rozwałkuj ciasto francuskie (wziąłem ciasto francuskie i drożdżowe, ale lepiej ciasto francuskie). Wytnij koła nieco większe niż średnica doniczek.
Krok 12:
Krawędzie formy smarujemy ubitym jajkiem (aby ciasto lepiej trzymało się krawędzi foremek). Przykryj garnki ciastem na wierzchu.
Krok 13:
Posmaruj ciasto jajkiem. Z resztek ciasta możesz wyciąć figurki do dekoracji, mam to kwiaty:) z góry pamiętaj, aby wykonać kilka cięć przelotowych w cieście, aby wydobyć parę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 20 minut, aż do złotego koloru.
Krok 14:
Gotowe ciasto podajemy do stołu i cieszymy się. Smacznego!
Krok 15:
Nie wyrzucamy resztek z ciasta. Zbieramy je w bryłę i zwijamy o grubości około 3 mm, kroimy warstwę w paski, smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy cukrem, pieczemy w temperaturze 200 C przez około 15-20 minut, aż się zarumienią.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g