skład / składniki
metoda gotowania
najpierw wskazane jest samodzielne gotowanie skondensowanego mleka przez 1,5 godziny. Możesz wziąć gotowy, ale uwierz mi, zupełnie inny smak. Mianowicie znacznie gorzej.
margarynę rozpuść i ostudź. Zmiel jajka z cukrem. Dodaj gaszoną sodę, schłodzoną margarynę, wanilię i mąkę. Mąka około 700 gr.może więcej. Ciasto powinno być dobrze strome. Włóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
przełóż zamrożone ciasto przez maszynę do mięsa na blachę do pieczenia i upiecz na złoty kolor. Możesz obrócić łopatką na drugą stronę.
w głębokiej misce połącz mleko skondensowane, miękkie masło i posiekane(grubo) orzechy. Wlać schłodzone gotowe ciasto. Dobrze, dokładnie wymieszaj. Połóż na dużym talerzu i dobrze przybij łyżką.
można posypać makiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g