skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
Jabłka obrać i posiekać, włożyć do miski, skropić sokiem z połowy cytryny i posypać 0,5 łyżeczki cynamonu.
Krok 3:
W misce wymieszaj jajka z cukrem (nie musisz ubijać, aż będzie puszysta piana).
Krok 4:
Dodaj syrop klonowy, śmietanę i olej roślinny, wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki jajecznej. Mieszaj szybkimi ruchami.
Krok 6:
Dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj.
Krok 7:
Ułóż ciasto w foremkach. 1 łyżka. cukier wymieszać z 0,5 łyżeczki. cynamon, wymieszać i posypać wierzch ciasta. (pomoże to uformować chrupiącą skórkę).
Krok 8:
Piec w 180 C przez około 25 minut. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj na ciepło do herbaty! Smacznego!
babeczki są przygotowywane bardzo łatwo, okazują się delikatne, kruche, a jabłka dodają soczystości. Jeśli nie masz syropu klonowego, możesz go zastąpić cukrem, ale wtedy uzyskasz nieco inny smak, ale będzie też pyszny. Lepiej jest jeść babeczki tego samego dnia, co upieczone, następnego dnia znacznie tracą smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g