skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Oddziel bardzo ostrożnie, aby ani kropla żółtka, ani nie dostała się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy.
Krok 2:
Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż zwiększy się objętość i wybieli masę.
Krok 3:
Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana.
Krok 4:
Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały.
Krok 5:
Dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek i delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Następnie dodaj pozostałe ubite białka i bardzo delikatnie, ruchami od dołu do góry, jakby podnosząc warstwę po warstwie, wymieszaj ciasto.
Krok 8:
Gotowe ciasto wkładamy do formy o średnicy 20 cm i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni
Krok 9:
Schłodzić gotowy biszkopt
Krok 10:
Pokrój go na dwie równe części
Krok 11:
Składamy w ten sposób
Krok 12:
Kroimy na ciasta
Krok 13:
Smarujemy kremem
Krok 14:
Wierzch zostawiamy ścięty
Krok 15:
Resztki mieszamy do miski i mieszamy ze śmietaną
Krok 16:
Wyrównaj górę i boki powstałą mieszanką
Krok 17:
Pokrywamy mastyksem w Kolorze Żółtym
Krok 18:
Odetnij nadmiar. Rozwijamy wici i przyklejamy ją na dole Warcaby. Wytnij kwadraty i litery z czarnego mastyksu i przyklej wszystko. Gotowy produkt pokrywamy roztworem wódki i miodu 1: 1 dla połysku
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g