ciasto Warcaby Taxi

Zaskocz taksówkarza podczas jego profesjonalnej uroczystości tym ciastem!
NataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 35 % 25 g
węglowodany 56 % 40 g
384 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białka od żółtek. Oddziel bardzo ostrożnie, aby ani kropla żółtka, ani nie dostała się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż zwiększy się objętość i wybieli masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek i delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj pozostałe ubite białka i bardzo delikatnie, ruchami od dołu do góry, jakby podnosząc warstwę po warstwie, wymieszaj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto wkładamy do formy o średnicy 20 cm i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotowy biszkopt

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój go na dwie równe części

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Składamy w ten sposób

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kroimy na ciasta

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smarujemy kremem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wierzch zostawiamy ścięty

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Resztki mieszamy do miski i mieszamy ze śmietaną

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyrównaj górę i boki powstałą mieszanką

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrywamy mastyksem w Kolorze Żółtym

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Odetnij nadmiar. Rozwijamy wici i przyklejamy ją na dole Warcaby. Wytnij kwadraty i litery z czarnego mastyksu i przyklej wszystko. Gotowy produkt pokrywamy roztworem wódki i miodu 1: 1 dla połysku

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy