skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystko, czego potrzebujemy.
Krok 2:
W misce kombajnu wymieszaj mąkę, twarożek, masło (zimne), cukier i sól, w razie potrzeby możesz dodać trochę mielonej papryki, suszonych ziół lub mielonego pieprzu.
Krok 3:
Tutaj mamy mokre okruchy.
Krok 4:
Zbieramy grudki w kulkę ciasta i wysyłamy do lodówki na 30-40 minut (możesz dłużej).
Krok 5:
Zetrzyj ser. Wypoczęte ciasto wyjmujemy z lodówki i zwijamy w warstwę. Rozłóż część sera (1/3) na połowie ciasta.
Krok 6:
Przykryj drugą połową ciasta. Powstały kawałek ponownie rozwałkuj, ponownie rozłóż część sera i przykryj drugą połową ciasta, w sumie robimy to 3-4 razy. W ten sposób tworzymy strukturę łuszczącą się.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5-7 mm.
Krok 8:
Pokrój ciasto na paski lub, jeśli chcesz, możesz wyciąć różne kształty za pomocą foremek do ciastek (ale łatwiej i szybciej na paski:)).
Krok 9:
Przygotowane patyczki układamy na blasze do pieczenia, smarujemy jajkiem (ja użyłam tylko białka) i posypujemy sezamem na wierzchu. Do posypania możesz użyć nasion lnu, maku, nasion słonecznika lub suszonych ziół, ogólnie wszystkiego, co będzie pod ręką.
Krok 10:
Piecz patyczki w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15-20 minut, aż do jasnozłotego koloru. Pozwól patykom lekko ostygnąć i podawaj, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g