paluszki serowe z sezamem

Zachwyć dorosłych i dzieci pysznymi chrupiącymi kawałkami! Pałeczki są bardzo smaczne, chrupiące, aromatyczne i serowe! Patyczki są idealne do piwa, chociaż nie dożyły nam piwa, wszystko zostało zjedzone niemal natychmiast.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 43 % 23 g
węglowodany 33 % 18 g
331 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystko, czego potrzebujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce kombajnu wymieszaj mąkę, twarożek, masło (zimne), cukier i sól, w razie potrzeby możesz dodać trochę mielonej papryki, suszonych ziół lub mielonego pieprzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tutaj mamy mokre okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbieramy grudki w kulkę ciasta i wysyłamy do lodówki na 30-40 minut (możesz dłużej).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser. Wypoczęte ciasto wyjmujemy z lodówki i zwijamy w warstwę. Rozłóż część sera (1/3) na połowie ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj drugą połową ciasta. Powstały kawałek ponownie rozwałkuj, ponownie rozłóż część sera i przykryj drugą połową ciasta, w sumie robimy to 3-4 razy. W ten sposób tworzymy strukturę łuszczącą się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5-7 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ciasto na paski lub, jeśli chcesz, możesz wyciąć różne kształty za pomocą foremek do ciastek (ale łatwiej i szybciej na paski:)).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowane patyczki układamy na blasze do pieczenia, smarujemy jajkiem (ja użyłam tylko białka) i posypujemy sezamem na wierzchu. Do posypania możesz użyć nasion lnu, maku, nasion słonecznika lub suszonych ziół, ogólnie wszystkiego, co będzie pod ręką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz patyczki w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15-20 minut, aż do jasnozłotego koloru. Pozwól patykom lekko ostygnąć i podawaj, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy