mannik z rodzynkami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mleko, aby nie podgrzewać, możesz wcześniej dostać je do lodówki.
Krok 2:
W misce zmielić cukier jajkiem na gładką masę, dodać Nie zimne mleko, wymieszać, można mikserem, aby nie było grudek, dodać umyte, wcześniej poparzone wrzącą wodą, rodzynki, wymieszać semolinę z cukrem w osobnym pojemniku i wprowadzić do całkowitej masy, pozostawić na 20 minut do pęcznienia.Przesiej mąkę, dodaj wanilinę, proszek do pieczenia i stopniowo wprowadzaj do mieszanki semoliny.
Krok 3:
Nasmaruj formę olejem, posyp mąką i dodaj mieszankę semoliny.
Krok 4:
Włóż formę do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180-190 gr.
Krok 5:
Wyjęto z piekarnika, pozostawiono do ostygnięcia.
Krok 6:
Wyjęte z formy
Krok 7:
Pokroić na porcje i podać. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g