Ciasto Katarzyna

i wygląda pięknie na stole, a smak jest niezrównany! Podobało mi się ciasto Catherine zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. To nie jest trudne do przygotowania.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 61 % 33 g
296 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka mikserem, stopniowo dodając cukier. Następnie wlej śmietanę i jeszcze raz ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki. Mieszaj obie mieszanki, aż będą gładkie. Lepiej dodawać mąkę stopniowo, obserwując konsystencję ciasta. Nie powinno być zbyt lepkie. Konsystencja powinna być jak Charlotte.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel powstałe ciasto na 3 części, wlej do trzech talerzy. 1. Na pierwszym talerzu dodaj do ciasta 2 łyżki. łyżki kakao i orzechy włoskie. Wymieszać. 2. Na drugim talerzu dodaj do ciasta 2 łyżki. łyżki kakao. Wymieszać. 3. Na trzecim talerzu dodaj mak do ciasta. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż pergamin do formy, posmaruj masłem, wlej ciasto. Piec każde ciasto przez 15 minut w 180 stopniach (orientuj się w piekarniku).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żelatynę napełnij śmietaną i pozostaw do spęcznienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na innym talerzu wymieszaj śmietanę z cukrem, odstaw do rozpuszczenia cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuchniętą żelatynę rozpalić, ale nie gotować!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej masę żelatynową do talerza ze śmietaną i cukrem, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pierwsze ciasto-z kakao i orzechami, posmaruj kremem (jeśli skórka ciasta jest sucha, możesz przebić widelcem, aby krem się wchłonął).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drugie ciasto-z makiem, posmaruj kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzecie ciasto-z kakao należy pokroić w kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwiń w śmietanę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie ułóż ciasto w chaotyczny sposób.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostałą śmietaną polej ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do dekoracji musisz stopić czekoladę w kąpieli wodnej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Weź łyżeczkę rozpuszczonej czekolady i wlej cienkie strumienie na ciasto. Na wierzchu udekorowałem drobno posiekaną marmoladą(możesz orzechy). Włóż ciasto do lodówki na noc, aby krem zestalił się, ale w razie potrzeby możesz je zdobyć po kilku godzinach.

liczba składników jest zaprojektowana dla formy o średnicy 24 cm-nie więcej, w przeciwnym razie ciasta okażą się cienkie. Jeśli masz kształt 20-22 cm, użyj go.

zbieramy ciasto Catherine.
ponieważ śmietana ma różną gęstość, kieruj się w ten sposób. Jeśli krem okazał się płynny, umieść ciasta w dzielonej formie, aby krem się nie rozprzestrzenił (oczywiście stwardnieje później, ale potrzebujemy go do zestalenia się na torcie, a nie na talerzu wokół ciasta). Jeśli krem jest gęsty, możesz obejść się bez dzielonej formy.

włóż ciasto do lodówki na noc, aby krem zestalił się, ale w razie potrzeby możesz je wyjąć po kilku godzinach.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal / 100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy