skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij jajka mikserem, stopniowo dodając cukier. Następnie wlej śmietanę i jeszcze raz ubij.
Krok 3:
Dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki. Mieszaj obie mieszanki, aż będą gładkie. Lepiej dodawać mąkę stopniowo, obserwując konsystencję ciasta. Nie powinno być zbyt lepkie. Konsystencja powinna być jak Charlotte.
Krok 4:
Podziel powstałe ciasto na 3 części, wlej do trzech talerzy. 1. Na pierwszym talerzu dodaj do ciasta 2 łyżki. łyżki kakao i orzechy włoskie. Wymieszać. 2. Na drugim talerzu dodaj do ciasta 2 łyżki. łyżki kakao. Wymieszać. 3. Na trzecim talerzu dodaj mak do ciasta. Wymieszać.
Krok 5:
Włóż pergamin do formy, posmaruj masłem, wlej ciasto. Piec każde ciasto przez 15 minut w 180 stopniach (orientuj się w piekarniku).
Krok 6:
Żelatynę napełnij śmietaną i pozostaw do spęcznienia.
Krok 7:
Na innym talerzu wymieszaj śmietanę z cukrem, odstaw do rozpuszczenia cukru.
Krok 8:
Spuchniętą żelatynę rozpalić, ale nie gotować!
Krok 9:
Wlej masę żelatynową do talerza ze śmietaną i cukrem, wymieszaj.
Krok 10:
Pierwsze ciasto-z kakao i orzechami, posmaruj kremem (jeśli skórka ciasta jest sucha, możesz przebić widelcem, aby krem się wchłonął).
Krok 11:
Drugie ciasto-z makiem, posmaruj kremem.
Krok 12:
Trzecie ciasto-z kakao należy pokroić w kostkę.
Krok 13:
Zwiń w śmietanę.
Krok 14:
Następnie ułóż ciasto w chaotyczny sposób.
Krok 15:
Pozostałą śmietaną polej ciasto.
Krok 16:
Do dekoracji musisz stopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Krok 17:
Weź łyżeczkę rozpuszczonej czekolady i wlej cienkie strumienie na ciasto. Na wierzchu udekorowałem drobno posiekaną marmoladą(możesz orzechy). Włóż ciasto do lodówki na noc, aby krem zestalił się, ale w razie potrzeby możesz je zdobyć po kilku godzinach.
liczba składników jest zaprojektowana dla formy o średnicy 24 cm-nie więcej, w przeciwnym razie ciasta okażą się cienkie. Jeśli masz kształt 20-22 cm, użyj go.
zbieramy ciasto Catherine.
ponieważ śmietana ma różną gęstość, kieruj się w ten sposób. Jeśli krem okazał się płynny, umieść ciasta w dzielonej formie, aby krem się nie rozprzestrzenił (oczywiście stwardnieje później, ale potrzebujemy go do zestalenia się na torcie, a nie na talerzu wokół ciasta). Jeśli krem jest gęsty, możesz obejść się bez dzielonej formy.
włóż ciasto do lodówki na noc, aby krem zestalił się, ale w razie potrzeby możesz je wyjąć po kilku godzinach.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal / 100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g