skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso (gruba krawędź, dobre miękkie mięso używane do steków) doprawiamy miodem i musztardą Dijon i wysyłamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im więcej tym lepiej, Zwykle zostawiam na noc.
Krok 2:
Przed pieczeniem przyprawiamy mięso solą, przykrywamy folią i wysyłamy do pieczenia przez 2 godziny w 160 gr. Ta niska temperatura pomoże mięsu pozostać soczystym i różowym w środku. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i zrumień mięso pod grillem. Po upieczeniu pozostaw mięso na 10 minut przed krojeniem.
Krok 3:
Korzeń selera obrać, pokroić w kostkę i gotować w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości, czyli około 15-20 minut.
Krok 4:
Następnie odcedź, dodaj śmietanę, masło, sól do smaku i zmiel blenderem.
Krok 5:
Nigdy nie wylewaj soku mięsnego pozostałego po upieczeniu lub usmażeniu mięsa, na jego bazie powstają niesamowicie smaczne sosy! Do tego dania zrobimy to: wlej sok na patelnię, podgrzej trochę, gotuj na małym ogniu, aby stał się bardziej skoncentrowany. Wyłącz ogrzewanie, dodaj zimne kremowe mięso i energicznie wymieszaj trzepaczką. Otrzymamy bardzo piękny, błyszczący, aromatyczny i bardzo wyrafinowany SOS.
zawsze robię sosy na bazie soku mięsnego z smażenia lub pieczenia. Opcji jest wiele. Możesz dodać do niego wino, sos sojowy, pikantne zioła. Możesz zagęścić mąką lub jak w tym przepisie masłem, aby uzyskać emulsję-sos o niesamowicie bogatym smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g