noworoczna pieczeń wołowa z sosem mięsnym i puree z korzenia selera

wyrafinowany pikantny smak i aromat puree z selera przekonają cię!!! Czy kochasz seler tak jak ja go kocham?))) Jeśli jeszcze nie próbowałeś puree z korzenia selera, polecam nie zwlekać z tym! Jestem ogromną miłośniczką tego warzywa korzeniowego) dodaję go do zup, gulaszu, gotuję na jego bazie pyszne sałatki, a puree ma niezwykły kremowo-pikantny, wyrafinowany smak.
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 15 % 4 g
152 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso (gruba krawędź, dobre miękkie mięso używane do steków) doprawiamy miodem i musztardą Dijon i wysyłamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im więcej tym lepiej, Zwykle zostawiam na noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed pieczeniem przyprawiamy mięso solą, przykrywamy folią i wysyłamy do pieczenia przez 2 godziny w 160 gr. Ta niska temperatura pomoże mięsu pozostać soczystym i różowym w środku. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i zrumień mięso pod grillem. Po upieczeniu pozostaw mięso na 10 minut przed krojeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Korzeń selera obrać, pokroić w kostkę i gotować w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości, czyli około 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie odcedź, dodaj śmietanę, masło, sól do smaku i zmiel blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nigdy nie wylewaj soku mięsnego pozostałego po upieczeniu lub usmażeniu mięsa, na jego bazie powstają niesamowicie smaczne sosy! Do tego dania zrobimy to: wlej sok na patelnię, podgrzej trochę, gotuj na małym ogniu, aby stał się bardziej skoncentrowany. Wyłącz ogrzewanie, dodaj zimne kremowe mięso i energicznie wymieszaj trzepaczką. Otrzymamy bardzo piękny, błyszczący, aromatyczny i bardzo wyrafinowany SOS.

zawsze robię sosy na bazie soku mięsnego z smażenia lub pieczenia. Opcji jest wiele. Możesz dodać do niego wino, sos sojowy, pikantne zioła. Możesz zagęścić mąką lub jak w tym przepisie masłem, aby uzyskać emulsję-sos o niesamowicie bogatym smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy