Strudel z nadzieniem twarogowym z ciasta francuskiego

dmuchany strudel z delikatnym nadzieniem to świetny dodatek do śniadania! Bardzo smaczny, aromatyczny strudel z najdelikatniejszym nadzieniem twarogowym, przygotowywany szybko i prosto.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 53 % 23 g
231 kcal
IG: 17 / 57 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki strudla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu wymieszaj mleko, cukier, semolinę, skrobię, wanilię i podpal. Niech się zagotuje. Lepiej mieszać masę, szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj twaróg z jajkiem i dodaj do schłodzonej masy budyniowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żurawinę ( możesz wcześniej namoczyć ją w koniaku).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto francuskie i nałóż na nie nadzienie. Spłaszcz łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie zwiń w rolkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułkę ubitym jajkiem lub mlekiem na wierzchu. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To wszystko, strudel jest gotowy. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy