Strudel z nadzieniem twarogowym z ciasta francuskiego
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki strudla.
Krok 2:
W rondlu wymieszaj mleko, cukier, semolinę, skrobię, wanilię i podpal. Niech się zagotuje. Lepiej mieszać masę, szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Krok 3:
Wymieszaj twaróg z jajkiem i dodaj do schłodzonej masy budyniowej.
Krok 4:
Dodaj żurawinę ( możesz wcześniej namoczyć ją w koniaku).
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto francuskie i nałóż na nie nadzienie. Spłaszcz łyżką.
Krok 6:
Delikatnie zwiń w rolkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułkę ubitym jajkiem lub mlekiem na wierzchu. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.
Krok 7:
To wszystko, strudel jest gotowy. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g