ciasto warstwowe z jagodami, bananami i migdałami

ciasto z jagodami to taki smakołyk lata w środku zimy! Ciasto jest jasne, soczyste i pachnące!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 35 % 18 g
węglowodany 56 % 29 g
291 kcal
IG: 11 / 71 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki do nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Banan obrać i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Banan, jagody, migdały, wanilia i cukier puder mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dzielimy jajka na żółtka i białka. Ubij 2 białka w pianę. W kilku krokach Wprowadzamy ubite białka do nadzienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj. Nie mogłem się oprzeć i dodałem trochę skórki pomarańczowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj połowę ciasta o grubości 3-4 mm. rozłóż na dnie formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krawędzie formy smarujemy żółtkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nadzienie. Wzdłuż krawędzi formy mijamy wałkiem do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń nadmiar ciasta z krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na powierzchni ciasta wykonujemy nacięcia ostrym nożem(nie przecinamy ciasta przez). W ten sposób nasze ciasto na wierzchu nie będzie się zbytnio odkształcać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez około 30-35 minut na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lepiej podawać na ciepło z gałką lodów lub śmietaną, ale bez wszystkiego będzie bardzo smaczne. Smacznego!

Forma do ciasta ma średnicę 24 cm i jest dość głęboka, ale lepiej piec w niższej formie, w przeciwnym razie ciasto jest trochę trudne do krojenia, nadzienie i stara się wyskoczyć, gdy jest tak dużo. Banan w nadzieniu wcale nie jest konieczny, ale nadaje mu swój szczególny smak, nawiasem mówiąc, niektórzy nie lubią tego smaku, więc zdecyduj sam.
użyłem mrożonych jagód (nie rozmrażałem ich wcześniej).Nawiasem mówiąc, trochę mi brakowało jagód i dodałem jeszcze garść morwy, możesz dodać porzeczki lub maliny, ogólnie rzecz biorąc, co znajdziesz w zamrażarkach, a następnie użyj. Ubite białko w nadzieniu służy jako element wiążący, jeśli martwisz się, że będzie zbyt płynny, możesz dodać kilka łyżek skrobi, ale tego nie zrobiłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy