skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki do nadzienia.
Krok 2:
Banan obrać i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Banan, jagody, migdały, wanilia i cukier puder mieszamy.
Krok 4:
Dzielimy jajka na żółtka i białka. Ubij 2 białka w pianę. W kilku krokach Wprowadzamy ubite białka do nadzienia.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj. Nie mogłem się oprzeć i dodałem trochę skórki pomarańczowej.
Krok 6:
Rozwałkuj połowę ciasta o grubości 3-4 mm. rozłóż na dnie formy.
Krok 7:
Rozłóż nadzienie.
Krok 8:
Krawędzie formy smarujemy żółtkiem.
Krok 9:
Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nadzienie. Wzdłuż krawędzi formy mijamy wałkiem do ciasta.
Krok 10:
Usuń nadmiar ciasta z krawędzi.
Krok 11:
Na powierzchni ciasta wykonujemy nacięcia ostrym nożem(nie przecinamy ciasta przez). W ten sposób nasze ciasto na wierzchu nie będzie się zbytnio odkształcać.
Krok 12:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez około 30-35 minut na złoty kolor.
Krok 13:
Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem.
Krok 14:
Lepiej podawać na ciepło z gałką lodów lub śmietaną, ale bez wszystkiego będzie bardzo smaczne. Smacznego!
Forma do ciasta ma średnicę 24 cm i jest dość głęboka, ale lepiej piec w niższej formie, w przeciwnym razie ciasto jest trochę trudne do krojenia, nadzienie i stara się wyskoczyć, gdy jest tak dużo. Banan w nadzieniu wcale nie jest konieczny, ale nadaje mu swój szczególny smak, nawiasem mówiąc, niektórzy nie lubią tego smaku, więc zdecyduj sam.
użyłem mrożonych jagód (nie rozmrażałem ich wcześniej).Nawiasem mówiąc, trochę mi brakowało jagód i dodałem jeszcze garść morwy, możesz dodać porzeczki lub maliny, ogólnie rzecz biorąc, co znajdziesz w zamrażarkach, a następnie użyj. Ubite białko w nadzieniu służy jako element wiążący, jeśli martwisz się, że będzie zbyt płynny, możesz dodać kilka łyżek skrobi, ale tego nie zrobiłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g