Pieczone jajka Florentine autorstwa Gordona Ramsaya

najlepsze śniadanie dla miłośników jajecznicy i omletów! Pieczone jajka "Florentine" z książki Gordona Ramsaya "fast food" Świetna opcja na lekkie i zdrowe śniadanie.
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 13 % 2 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 200°C. masło topimy na patelni, na dużym ogniu, dodajemy liście szpinaku, trochę soli i pieprzu. Mieszaj przez kilka sekund, aż szpinak zwiędnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Układamy szpinak w 4 natłuszczonych foremkach i wyrównujemy go, tworząc małe wgłębienie w środku. Pozostaw trochę do ostygnięcia. Rozbijamy jajko do każdej dziury

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie rozłóż śmietanę. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zestali, a żółtka nadal będą płynne w środku. Serwujemy od razu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy