Pieczone jajka Florentine autorstwa Gordona Ramsaya
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. masło topimy na patelni, na dużym ogniu, dodajemy liście szpinaku, trochę soli i pieprzu. Mieszaj przez kilka sekund, aż szpinak zwiędnie.
Krok 2:
Układamy szpinak w 4 natłuszczonych foremkach i wyrównujemy go, tworząc małe wgłębienie w środku. Pozostaw trochę do ostygnięcia. Rozbijamy jajko do każdej dziury
Krok 3:
Ostrożnie rozłóż śmietanę. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Krok 4:
Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zestali, a żółtka nadal będą płynne w środku. Serwujemy od razu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
