ciasteczka cukrowe z cytryną i pomarańczą

pyszne ciasteczka! A jak świeci w słońcu, prawdziwy cud! To bardzo łatwe do zrobienia kruche ciastko zawdzięcza swoją nazwę posypce cukru – w słońcu kryształki cukru świecą jak maleńkie diamenty. Ciasteczka w tym przepisie są bardzo kruche, a dzięki skórce z cytryny i pomarańczy wypieki mają niesamowity aromat.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 67 % 45 g
350 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, olej powinien osiągnąć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i osuszyć. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę bez dotykania białego miąższu. Wyciśnij sok z pomarańczy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski razem z solą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masło posiekać nożem, wymieszać w misce z cukrem i wanilią, dokładnie zmielić widelcem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko, sok pomarańczowy, skórkę z cytryny i pomarańczy do pojemnika. Wymieszaj, aby masa stała się jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj małą porcję mąki, wymieszaj. Resztę mąki wylać na stół, ułożyć na wpół przygotowane ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko zagnieść kruche ciasto na ciasteczka rękami. Zajmie to bardzo mało czasu, bardzo szybko zamieni się w miękką, elastyczną piłkę. Należy go owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kiełbasę o średnicy 3 cm wlej cukier do płaskiego pojemnika, zwiń w nim kiełbaski z ciasta ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń każdy w folię i wyślij do zamrażarki na 30 minut. Jest to konieczne, aby ciasto stało się gęste i nie odkształciło się podczas krojenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze schłodzone kiełbaski z ciasta kruchego pokroić w plastry o grubości 7 mm. blachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kółka ciasta w odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia powiększą się: średnica wzrośnie, a grubość nieco się zmniejszy. Piecz ciasteczka przez około 20 minut. Powinien wyschnąć i uzyskać jasnozłoty odcień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozwól gotowym ciasteczkom całkowicie ostygnąć, a następnie przenieś do szczelnego pudełka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy