skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, olej powinien osiągnąć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i osuszyć. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę bez dotykania białego miąższu. Wyciśnij sok z pomarańczy.
Krok 3:
Przesiej mąkę do miski razem z solą.
Krok 4:
Masło posiekać nożem, wymieszać w misce z cukrem i wanilią, dokładnie zmielić widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj jajko, sok pomarańczowy, skórkę z cytryny i pomarańczy do pojemnika. Wymieszaj, aby masa stała się jednorodna.
Krok 6:
Dodaj małą porcję mąki, wymieszaj. Resztę mąki wylać na stół, ułożyć na wpół przygotowane ciasto.
Krok 7:
Szybko zagnieść kruche ciasto na ciasteczka rękami. Zajmie to bardzo mało czasu, bardzo szybko zamieni się w miękką, elastyczną piłkę. Należy go owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 8:
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kiełbasę o średnicy 3 cm wlej cukier do płaskiego pojemnika, zwiń w nim kiełbaski z ciasta ze wszystkich stron.
Krok 9:
Zawiń każdy w folię i wyślij do zamrażarki na 30 minut. Jest to konieczne, aby ciasto stało się gęste i nie odkształciło się podczas krojenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 10:
Dobrze schłodzone kiełbaski z ciasta kruchego pokroić w plastry o grubości 7 mm. blachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kółka ciasta w odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia powiększą się: średnica wzrośnie, a grubość nieco się zmniejszy. Piecz ciasteczka przez około 20 minut. Powinien wyschnąć i uzyskać jasnozłoty odcień.
Krok 11:
Pozwól gotowym ciasteczkom całkowicie ostygnąć, a następnie przenieś do szczelnego pudełka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g