skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dodaj 1 łyżeczkę do ciepłego mleka.cukier i drożdże. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły i pozostaw na 5-10 minut.
Krok 3:
Dodaj pozostały cukier do mleka, stopione (już lekko schłodzone) masło, połowę jajka (druga połowa pójdzie na smarowanie plecionki) i szczyptę soli. Wymieszać.
Krok 4:
W mieszance mleka przesiej proszek kakaowy i mąkę.
Krok 5:
Rozłóż ciasto na stole i dobrze ugniataj.
Krok 6:
Wynikowa Kolobok jest wysyłana do ciepłego miejsca do podnoszenia przez 40-60 minut lub do co najmniej 2-krotnego wzrostu.
Krok 7:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj warstwę. Aby to zrobić, dodaj mleko skondensowane i mąkę do mleka.
Krok 8:
Wymieszaj, aby nie było grudek. I wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na 50-60 sekund.
Krok 9:
To gęsty krem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:
Połóż ciasto na stole. Ugniatamy i zwijamy w warstwę o grubości około 4 mm.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie mleczne na warstwie ciasta, posmaruj całą warstwę, cofając się nieco od krawędzi. Zwijamy się w ciasną rolkę, ostrożnie mocując krawędzie.
Krok 12:
Przenieś rolkę na blachę do pieczenia. Ostrym nożem przecinamy rolkę wzdłuż, nie docierając do krawędzi kilku centymetrów.
Krok 13:
Przeplatamy części rolki w warkocz. Gotową plecionkę pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 14:
Pasujący warkocz smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30-40 minut.
Krok 15:
Niech wiklina ostygnie, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g