czekoladowa plecionka

plecionka powietrzna jest idealnym dodatkiem do porannej kawy! Plecionka jest bardzo delikatna, przewiewna i pachnąca. Nie traci miękkości następnego dnia. Możesz go ugotować bez warstwy mleka, ale dodaje jej słodyczy.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 41 g
254 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 1 łyżeczkę do ciepłego mleka.cukier i drożdże. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły i pozostaw na 5-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pozostały cukier do mleka, stopione (już lekko schłodzone) masło, połowę jajka (druga połowa pójdzie na smarowanie plecionki) i szczyptę soli. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mieszance mleka przesiej proszek kakaowy i mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto na stole i dobrze ugniataj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wynikowa Kolobok jest wysyłana do ciepłego miejsca do podnoszenia przez 40-60 minut lub do co najmniej 2-krotnego wzrostu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj warstwę. Aby to zrobić, dodaj mleko skondensowane i mąkę do mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj, aby nie było grudek. I wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na 50-60 sekund.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To gęsty krem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż ciasto na stole. Ugniatamy i zwijamy w warstwę o grubości około 4 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie mleczne na warstwie ciasta, posmaruj całą warstwę, cofając się nieco od krawędzi. Zwijamy się w ciasną rolkę, ostrożnie mocując krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś rolkę na blachę do pieczenia. Ostrym nożem przecinamy rolkę wzdłuż, nie docierając do krawędzi kilku centymetrów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przeplatamy części rolki w warkocz. Gotową plecionkę pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pasujący warkocz smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30-40 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Niech wiklina ostygnie, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy