ciasto naleśnikowe z kurczakiem

fantazyjne ciasto z nadzieniem z kurczaka i skórką serową-objadanie się! To ciasto naleśnikowe niezmiennie przyciąga uwagę na świątecznym stole, zwłaszcza na Ostatki. Czas poświęcony na jego przygotowanie jest całkowicie uzasadniony wspaniałym smakiem. Do tego ciasta możesz wziąć dowolne cienkie naleśniki-drożdżowe lub bez drożdży, w mleku, wodzie lub kefirze. Dzięki impregnacji jajeczno-mlecznej naleśniki są bardzo miękkie i delikatne, a nadzienie z kurczaka z cebulą i ziołami jest soczyste.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 26 % 9 g
198 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cienkie i miękkie naleśniki można smażyć według dowolnego przepisu. Ugotuj kurczaka z wyprzedzeniem i pozwól mu ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj pietruszkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbierz kurczaka: usuń kości i chrząstki, włóż mięso do miski robota kuchennego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do kurczaka smażoną cebulę, zioła, sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel do uzyskania gładkości. Jeśli nadzienie okaże się suche, możesz dodać trochę masła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naleśniki przekroić na pół. Połóż nadzienie w postaci grubej kiełbasy na połowie naleśnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń połówki naleśnika w ciasne rurki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Upiekłam ciasto naleśnikowe z silikonową formą, możesz wziąć metalową dzieloną. Włóż do niego naleśniki w kształcie kwiatu, jak pokazano na zdjęciu. Musisz zacząć od środka i ułożyć rurki, przesuwając się do krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj nadzienie do ciasta. Lekko ubij jajka trzepaczką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mleko i jeszcze trochę ubij.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polej ciasto mieszanką jajeczno-mleczną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Równomiernie rozprowadź nadzienie, aby wszystkie naleśniki były nim pokryte.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp ciasto naleśnikowe serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 35 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozostaw gotowe ciasto na 10-15 minut do ostygnięcia w formie. Następnie pokrój na porcje i podawaj na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g

Podobne przepisy