Rolada wieprzowa z dzikim czosnkiem i koperkiem

Ta soczysta bułka uderzy Twoich gości w serce! Najczęściej kupuję mięso w supermarketach, ale kiedy trafiam na rynek, koniecznie biorę otrzewną wieprzową, taka "bułka" z jakiegoś powodu nigdy nie jest importowana do sklepów. To delikatne mięso z dużą ilością smalcu jest idealne do pieczenia bułką: tłuszcz nie pozwala na wyschnięcie mięsa, a samo mięso na brzuchu jest bardzo delikatne, bez żył i chrząstki. Możesz zawinąć wszystko w rolkę, tym razem wybrałem "wersję wiosenną" z dzikim czosnkiem i koperkiem.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 0 % 0 g
250 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To mięso jest zawsze tłuste, ale wskazane jest wybranie kawałka, w którym warstwa mięsa jest wystarczająco gruba. Jeśli są jakieś wystające, bezkształtne części, które trudno schować do wewnątrz, lepiej je przyciąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i pokrój dziki czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koperek umyć i pokroić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso posyp solą i pieprzem z obu stron i dokładnie wetrzyj przyprawy w wieprzowinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spłaszcz kawałek na stole i równomiernie posyp zielenią całą jego powierzchnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwinąć otrzewną w bardzo ciasną rolkę, związać nicią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię, połóż roladę wieprzową i smaż ze wszystkich stron przez 2-3 minuty na złoty kolor. Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni ze wszystkich stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 200C. przenieś mięso do naczynia do pieczenia i przykryj folią. Piec około 1,5 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Idealnie, gotowość mięsa jest sprawdzana za pomocą termometru. Wieprzowina jest całkowicie gotowa, gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 65-68 stopni. Jeśli nie ma termometru, rolkę należy przebić nożem z długim cienkim ostrzem i zobaczyć, jaki kolor wyróżnia się sok: jeśli jest przezroczysty, mięso jest gotowe, jeśli jest czerwone lub różowe, należy je wysłać do piekarnika na kolejne 20-30 minut. Pozwól mięsu całkowicie ostygnąć w formie. Przed podaniem pokrój w plastry.

taka bułka może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Używam go jako zimnej przekąski, ponieważ można go pięknie i równomiernie pokroić w cienkie plasterki dopiero po kilku godzinach w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy