Pizza z serem

po prostu nie można się oprzeć jej chrupiącej skórce!!!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 16 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 41 % 24 g
297 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto zagniatałem kombajnem. Wlej przesianą mąkę do miski, dodaj świeże drożdże i zmiel na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i cukier, wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz kombajn i wprowadzaj ciepłą wodę małymi porcjami. Gdy ciasto zbierze się w koloboku, dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj cały olej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto rozprowadzamy na powierzchni roboczej i mieszamy rękami, aż będzie gładkie. Ciasto pozostawiamy na 15-20 minut w ciepłym miejscu do odpoczynku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Składniki do nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do miękkiego masła dodaj posiekany czosnek i bazylię. Weź ilość czosnku i bazylii według własnego gustu. Dobrze wymieszaj. Nasz sos jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj sery.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniatamy ciasto i dzielimy na 2 równe Kolobok. Przed uformowaniem pizzy koniecznie Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (mam 230 C), blachę do pieczenia, na której upieczesz pizzę, również rozgrzej ją w piekarniku, powinna się dobrze rozgrzać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia. Przykryj bazę sosem olejowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż połowę sera na wierzchu, rozłóż nadzienie lekko cofając się od krawędzi. Gdy piekarnik się nagrzeje, ostrożnie przenieś pizzę na rozgrzaną do czerwoności blachę do pieczenia i piecz do zarumienienia (wystarczyło mi 10 minut).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Otrzymujemy 2 pizze, które są natychmiast spożywane! Pokrój gorącą pizzę na kawałki, posyp świeżymi liśćmi bazylii na wierzchu i ciesz się! Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy