skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto
Krok 2:
Ciasto zagniatałem kombajnem. Wlej przesianą mąkę do miski, dodaj świeże drożdże i zmiel na okruchy.
Krok 3:
Dodaj sól i cukier, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Włącz kombajn i wprowadzaj ciepłą wodę małymi porcjami. Gdy ciasto zbierze się w koloboku, dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj cały olej.
Krok 5:
Ciasto rozprowadzamy na powierzchni roboczej i mieszamy rękami, aż będzie gładkie. Ciasto pozostawiamy na 15-20 minut w ciepłym miejscu do odpoczynku.
Krok 6:
Składniki do nadzienia.
Krok 7:
Do miękkiego masła dodaj posiekany czosnek i bazylię. Weź ilość czosnku i bazylii według własnego gustu. Dobrze wymieszaj. Nasz sos jest gotowy.
Krok 8:
Zetrzyj sery.
Krok 9:
Ugniatamy ciasto i dzielimy na 2 równe Kolobok. Przed uformowaniem pizzy koniecznie Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (mam 230 C), blachę do pieczenia, na której upieczesz pizzę, również rozgrzej ją w piekarniku, powinna się dobrze rozgrzać.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia. Przykryj bazę sosem olejowym.
Krok 11:
Rozłóż połowę sera na wierzchu, rozłóż nadzienie lekko cofając się od krawędzi. Gdy piekarnik się nagrzeje, ostrożnie przenieś pizzę na rozgrzaną do czerwoności blachę do pieczenia i piecz do zarumienienia (wystarczyło mi 10 minut).
Krok 12:
Otrzymujemy 2 pizze, które są natychmiast spożywane! Pokrój gorącą pizzę na kawałki, posyp świeżymi liśćmi bazylii na wierzchu i ciesz się! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g