skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w bujną pianę, podczas gdy cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 3:
Dodaj kefir i nalewkę waniliową, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj kilka technik do ciasta. Mąka może wymagać więcej lub mniej, skup się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj ciasto, powinno być jak ciasto na naleśniki.
Krok 6:
Włóż ciasto do przygotowanej formy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 minut.
Krok 7:
W międzyczasie zajmijmy się nalewaniem.
Krok 8:
Masło, cukier, miód i mleko (lub śmietanę) rozprowadzamy na patelni lub patelni i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Krok 9:
Gdy tylko mieszanina się zagotuje, dodaj płatki migdałów, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Krok 10:
Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie migdałowe na wierzchu i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż będzie gotowe.
Krok 12:
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć i podajemy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g