ciasto z płatkami migdałów

podaruj sobie i rodzinie delikatne ciasto z karmelowymi orzechami!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 67 % 46 g
340 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w bujną pianę, podczas gdy cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir i nalewkę waniliową, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj kilka technik do ciasta. Mąka może wymagać więcej lub mniej, skup się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj ciasto, powinno być jak ciasto na naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do przygotowanej formy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie zajmijmy się nalewaniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masło, cukier, miód i mleko (lub śmietanę) rozprowadzamy na patelni lub patelni i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, aż cukier się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy tylko mieszanina się zagotuje, dodaj płatki migdałów, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie migdałowe na wierzchu i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż będzie gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć i podajemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy