skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę do miski kombajnu, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zmiel na okruchy.
Krok 3:
W ciepłym mleku hodujemy drożdże z cukrem(1 łyżka stołowa).
Krok 4:
W misce do okruchów masła dodaj jajko, mleko z drożdżami i szczyptę soli.
Krok 5:
Zagniataj bułkę ciasta (jeśli ciasto nie chce się zebrać w bułkę, dodaj 1 łyżkę. l ciepłe mleko, aż ciasto się połączy).
Krok 6:
Zaokrąglamy ciasto, wkładamy do torby i wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 7:
Składniki do nadzienia.
Krok 8:
Przetrzyj twaróg przez sito, dodaj żółtko, cukier (jeśli masz słodycze, możesz zwiększyć ilość cukru), nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy) i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Jeśli masz mokry twaróg, dodaj 1 łyżeczkę. (ze zjeżdżalnią) skrobi ziemniaczanej, wymieszaj.
Krok 10:
Ubij białko jaja w mocną pianę i dodaj do nadzienia twarogowego, delikatnie wymieszaj.
Krok 11:
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozłóż na pergaminie (łatwiej będzie nam przenieść gotową galetę na blachę do pieczenia lub uformować ją natychmiast na blasze do pieczenia).
Krok 12:
Rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy 35-40 cm, rozłóż nadzienie twarogowe na wierzchu, nie osiągając krawędzi około 5 cm, Rozłóż mrożone wiśnie na wierzchu twarogu, po zwinięciu w mąkę.
Krok 13:
Zawiń i ściśnij krawędzie.
Krok 14:
Piecz galetę w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30-35 minut,aż będzie złoty. Niech Galette ostygnie, posyp cukrem pudrem na wierzchu i podawaj.
Krok 15:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g