ciasto wiśniowo-twarogowe otwarte

kruche ciasto i delikatne nadzienie, co może być lepszego? Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem przepis na tę galetę, od razu zdecydowałem, że na pewno ją ugotuję! I nie pomyliłem się, Galeta okazała się bardzo, bardzo smaczna. Ciasto okazuje się bardzo delikatne i kruche, a nadzienie jest po prostu nieważkie, wiśnie z kwaskowatością również tutaj dobrze pasują, ale myślę, że jeśli nie ma wiśni, odpowiednie są porzeczki, maliny lub truskawki. Galeta okazuje się umiarkowanie słodka, więc jeśli masz słodycze, włóż więcej cukru do nadzienia. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 60 % 34 g
264 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę do miski kombajnu, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zmiel na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciepłym mleku hodujemy drożdże z cukrem(1 łyżka stołowa).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce do okruchów masła dodaj jajko, mleko z drożdżami i szczyptę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj bułkę ciasta (jeśli ciasto nie chce się zebrać w bułkę, dodaj 1 łyżkę. l ciepłe mleko, aż ciasto się połączy).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaokrąglamy ciasto, wkładamy do torby i wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składniki do nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przetrzyj twaróg przez sito, dodaj żółtko, cukier (jeśli masz słodycze, możesz zwiększyć ilość cukru), nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy) i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli masz mokry twaróg, dodaj 1 łyżeczkę. (ze zjeżdżalnią) skrobi ziemniaczanej, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białko jaja w mocną pianę i dodaj do nadzienia twarogowego, delikatnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozłóż na pergaminie (łatwiej będzie nam przenieść gotową galetę na blachę do pieczenia lub uformować ją natychmiast na blasze do pieczenia).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy 35-40 cm, rozłóż nadzienie twarogowe na wierzchu, nie osiągając krawędzi około 5 cm, Rozłóż mrożone wiśnie na wierzchu twarogu, po zwinięciu w mąkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń i ściśnij krawędzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz galetę w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30-35 minut,aż będzie złoty. Niech Galette ostygnie, posyp cukrem pudrem na wierzchu i podawaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy