ciasto ze zdjęciem

ciasto o niesamowitym smaku, z którym będziesz musiał majstrować! Ciasto Spartak - z cienkimi ciastami czekoladowymi i kremem maślanym. Ciasto spodobało się nie tylko mnie, ale także moim gościom. Polecam upiec ciasto z wyprzedzeniem, około 2-3 dni. W tym czasie ciasto nasiąknie i stanie się jeszcze delikatniejsze. Przygotowałem lukier czekoladowy (80 gr.), śmietana 10% (50 ml.) i koniak (1 łyżeczka). Przykryła wierzch schłodzonego ciasta. Moczył się w lodówce przez noc.
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 56 % 34 g
353 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do ciast czekoladowych potrzebujesz: 100 g margaryny, 2 łyżki miodu, 2 jajka, 4 łyżki proszku kakaowego, 10 g proszku do pieczenia, 2,5 szklanki mąki, 200 gramów cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W metalowej misce wymieszaj cukier, margarynę, miód, jajka, sodę. Kładziemy na małym ogniu i mieszamy, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Nie martw się, jajka nie zwijają się po podgrzaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszankę miodowo-jajeczno-margarynową do mieszanki mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Okazuje się, że jest to miękka bułka. Nie ma potrzeby ugniatania przez długi czas. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę. To jest obowiązkowe. Nie pomijaj tego kroku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 8 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdą część ciasta. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche i cienkie, polecam rozwałkować je między folią celofanową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do formy. Mam kształt o średnicy 24 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, około 7 minut każdego ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do przygotowania kremu potrzebujemy: 2 puszki skondensowanego mleka, 4 jajka, 500 ml mleka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki skrobi, 500 g masła, ekstrakt waniliowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią, a następnie lekko ubij jajka i dodaj do mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej mleko skondensowane do mleka, wymieszaj wszystko, aż mleko skondensowane całkowicie się rozpuści.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wymieszaj mleko z mieszanką jajeczno-mączną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij krem do kąpieli wodnej i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij masło na puszystą pianę, a masło powinno stać się jaśniejsze. olej powinien mieć temperaturę pokojową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po całkowitym ostygnięciu kremu można go ubić z masłem. Radzę nie dodawać całego kremu do oleju na raz, ale robić to w częściach, aby uniknąć koagulacji oleju.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasta obficie smarujemy kremem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj boki ciasta kremem. Nie żałuj kremu, powinno być dużo.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto można ozdobić polewą czekoladową, jest również idealne do nakładania mastyksu cukrowego. Udekorowałem tort urodzinowy mastyksem cukrowym. Jeśli polewasz lukrem, trzymaj ciasto w lodówce przez noc.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Tak wygląda ciasto w przekroju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy