skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do ciast czekoladowych potrzebujesz: 100 g margaryny, 2 łyżki miodu, 2 jajka, 4 łyżki proszku kakaowego, 10 g proszku do pieczenia, 2,5 szklanki mąki, 200 gramów cukru.
Krok 2:
W metalowej misce wymieszaj cukier, margarynę, miód, jajka, sodę. Kładziemy na małym ogniu i mieszamy, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Nie martw się, jajka nie zwijają się po podgrzaniu.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 4:
Wlej mieszankę miodowo-jajeczno-margarynową do mieszanki mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Okazuje się, że jest to miękka bułka. Nie ma potrzeby ugniatania przez długi czas. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę. To jest obowiązkowe. Nie pomijaj tego kroku.
Krok 5:
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 8 części.
Krok 6:
Rozwałkuj każdą część ciasta. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche i cienkie, polecam rozwałkować je między folią celofanową.
Krok 7:
Włóż ciasto do formy. Mam kształt o średnicy 24 cm.
Krok 8:
Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, około 7 minut każdego ciasta.
Krok 9:
Do przygotowania kremu potrzebujemy: 2 puszki skondensowanego mleka, 4 jajka, 500 ml mleka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki skrobi, 500 g masła, ekstrakt waniliowy.
Krok 10:
Wymieszaj mąkę ze skrobią, a następnie lekko ubij jajka i dodaj do mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 11:
Wlej mleko skondensowane do mleka, wymieszaj wszystko, aż mleko skondensowane całkowicie się rozpuści.
Krok 12:
Następnie wymieszaj mleko z mieszanką jajeczno-mączną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Krok 13:
Wyślij krem do kąpieli wodnej i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
Krok 14:
Ubij masło na puszystą pianę, a masło powinno stać się jaśniejsze. olej powinien mieć temperaturę pokojową.
Krok 15:
Po całkowitym ostygnięciu kremu można go ubić z masłem. Radzę nie dodawać całego kremu do oleju na raz, ale robić to w częściach, aby uniknąć koagulacji oleju.
Krok 16:
Ciasta obficie smarujemy kremem.
Krok 17:
Posmaruj boki ciasta kremem. Nie żałuj kremu, powinno być dużo.
Krok 18:
Ciasto można ozdobić polewą czekoladową, jest również idealne do nakładania mastyksu cukrowego. Udekorowałem tort urodzinowy mastyksem cukrowym. Jeśli polewasz lukrem, trzymaj ciasto w lodówce przez noc.
Krok 19:
Tak wygląda ciasto w przekroju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g