skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia, dodać cukier i szczyptę soli, wszystko wymieszać.
Krok 3:
Dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Zmiel masło z mąką na okruchy.
Krok 4:
Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce lub ugniataj w puree, dodaj do okruchów mąki i zmiel rękami, aż będą gładkie.
Krok 5:
W mieszance mąki robimy dziurę, dodajemy połowę jajka (połowa zostanie nasmarowana przed pieczeniem), 1 łyżkę.l. kefir i nalewka waniliowa. Mieszać.
Krok 6:
Dodaj żurawinę (lub inne suszone owoce lub jagody), zagniataj ciasto, nie musisz ugniatać przez długi czas, po prostu zbierz wszystko w bryłę.
Krok 7:
Ciasto układamy na posypanym mąką stole i formujemy warstwę o grubości około 1,5 cm.
Krok 8:
Za pomocą foremek do ciastek lub noża pokrój ciasto na małe bułeczki.
Krok 9:
Kładziemy na blasze do pieczenia, smarujemy połową jajka, które przechowujemy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C przez 15-20 minut na złoty kolor.
Krok 10:
Wyjmujemy gotowe skosy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i podajemy do stołu.
Krok 11:
Na Zewnątrz skosy są chrupiące, a wewnątrz delikatne zwiewne miękisze. Rozbijamy bułkę na 2 części, smarujemy olejem i dżemem i możemy pić herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g