Skony z gotowanymi ziemniakami

delikatne bułeczki w 30 minut na dobry początek dnia! Bułki są bardzo delikatne, a dzięki ziemniakom pozostają miękkie przez długi czas, ale takie bułki nie pozostają przez długi czas. Jeśli ktoś jest zdezorientowany obecnością ziemniaków w słodkich wypiekach, od razu mogę powiedzieć, że ziemniaki wcale nie są odczuwalne, najważniejsze jest, aby zetrzeć je na drobnej tarce. A jeśli nadal cię nie przekonałem, to jeśli wykluczysz cukier i suszone owoce, możesz po prostu ugotować bułki z przekąskami, które pasują do każdego dania zamiast chleba. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 73 % 38 g
244 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia, dodać cukier i szczyptę soli, wszystko wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Zmiel masło z mąką na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce lub ugniataj w puree, dodaj do okruchów mąki i zmiel rękami, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W mieszance mąki robimy dziurę, dodajemy połowę jajka (połowa zostanie nasmarowana przed pieczeniem), 1 łyżkę.l. kefir i nalewka waniliowa. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj żurawinę (lub inne suszone owoce lub jagody), zagniataj ciasto, nie musisz ugniatać przez długi czas, po prostu zbierz wszystko w bryłę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto układamy na posypanym mąką stole i formujemy warstwę o grubości około 1,5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą foremek do ciastek lub noża pokrój ciasto na małe bułeczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy na blasze do pieczenia, smarujemy połową jajka, które przechowujemy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C przez 15-20 minut na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy gotowe skosy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i podajemy do stołu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na Zewnątrz skosy są chrupiące, a wewnątrz delikatne zwiewne miękisze. Rozbijamy bułkę na 2 części, smarujemy olejem i dżemem i możemy pić herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy