ciasto z czerwonego aksamitu na kefirze

zaskocz swoich gości fantazyjnym ciastem z czerwonego aksamitu! Ciasto Red Velvet odnosi się do przepisów kuchni amerykańskiej. Niezwykłe jest to, że na zewnątrz ciasto pokryte jest białym kremem, a wewnątrz na plasterku znajduje się czerwony biszkopt. Chociaż kolor może wahać się od czerwonego do czerwono-brązowego. Smak kremu jest serowo-kremowy. Ponieważ do jego przygotowania używa się miękkiego sera śmietankowego lub sera takich marek jak mascarpone w Filadelfii można zastąpić serem twarogowym.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 35 % 20 g
węglowodany 53 % 30 g
306 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masło przez 2 minuty, następnie dodaj cukier i ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z wanilią i barwnikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij masło z cukrem w mąkę. Dodaj maślankę do mąki. Jeśli nie ma maślanki, ugotuj ją, wlej ocet jabłkowy do kefiru - 1,5 szklanki-1 łyżka. pozostaw łyżkę na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masę jajeczną z barwnikiem. I soda gaszona octem jabłkowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj. Jeśli widzisz, że barwnik nie wystarczy, dodaj go. (Wcześniej rozcieńczyć suchy barwnik wodą i wymieszać z ciastem).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę pergaminem i posmaruj olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać 1 część ciasta. Formę należy podnieść nad stół i rzucić (2-3 razy), aby wydostało się nadmiar powietrza, a następnie ciasto upiekło się równomiernie. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Możesz upiec 1 ciasto, a następnie pokroić. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj krem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Następnie dodaj miękki ser śmietankowy i wymieszaj. Wstaw do lodówki. Konieczne jest, aby krem nie rozprzestrzeniał się podczas smarowania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw gotowe ciasto do ostygnięcia. Konieczne jest zagęszczenie biszkoptu, wtedy łatwiej będzie go wyciąć. Umieść drugą część ciasta do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Każde ciasto po całkowitym ochłodzeniu dzielimy na kolejne 2 ciasta. Więc otrzymasz 4 ciasta. Ale możesz zostawić 2. Posmaruj kremem, aby grubość kremu wynosiła około 1 cm i dobrze oddzielała czerwone ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzchu całkowicie posmaruj całe ciasto kremem. Nie jest konieczne dalsze dekorowanie, ciasto z czerwonego aksamitu jest gotowe. Ale jeśli to Ci nie wystarczy, możesz narysować róże wzdłuż krawędzi, ozdobić czerwonymi jagodami. Lub po upieczeniu możesz odciąć część biszkoptu, pokruszyć go i nałożyć na środek lub wzdłuż krawędzi okruchów - jak imitacja aksamitu. Jest już miejsce na Twoją wyobraźnię.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy