skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Wymieszaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Krok 3:
Ubij masło przez 2 minuty, następnie dodaj cukier i ubij.
Krok 4:
Ubij jajka z wanilią i barwnikiem.
Krok 5:
Ubij masło z cukrem w mąkę. Dodaj maślankę do mąki. Jeśli nie ma maślanki, ugotuj ją, wlej ocet jabłkowy do kefiru - 1,5 szklanki-1 łyżka. pozostaw łyżkę na 10 minut.
Krok 6:
Dodaj masę jajeczną z barwnikiem. I soda gaszona octem jabłkowym.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj. Jeśli widzisz, że barwnik nie wystarczy, dodaj go. (Wcześniej rozcieńczyć suchy barwnik wodą i wymieszać z ciastem).
Krok 8:
Przykryj formę pergaminem i posmaruj olejem.
Krok 9:
Wlać 1 część ciasta. Formę należy podnieść nad stół i rzucić (2-3 razy), aby wydostało się nadmiar powietrza, a następnie ciasto upiekło się równomiernie. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Możesz upiec 1 ciasto, a następnie pokroić. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu.
Krok 10:
Przygotuj krem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Następnie dodaj miękki ser śmietankowy i wymieszaj. Wstaw do lodówki. Konieczne jest, aby krem nie rozprzestrzeniał się podczas smarowania.
Krok 11:
Pozostaw gotowe ciasto do ostygnięcia. Konieczne jest zagęszczenie biszkoptu, wtedy łatwiej będzie go wyciąć. Umieść drugą część ciasta do pieczenia.
Krok 12:
Każde ciasto po całkowitym ochłodzeniu dzielimy na kolejne 2 ciasta. Więc otrzymasz 4 ciasta. Ale możesz zostawić 2. Posmaruj kremem, aby grubość kremu wynosiła około 1 cm i dobrze oddzielała czerwone ciasta.
Krok 13:
Na wierzchu całkowicie posmaruj całe ciasto kremem. Nie jest konieczne dalsze dekorowanie, ciasto z czerwonego aksamitu jest gotowe. Ale jeśli to Ci nie wystarczy, możesz narysować róże wzdłuż krawędzi, ozdobić czerwonymi jagodami. Lub po upieczeniu możesz odciąć część biszkoptu, pokruszyć go i nałożyć na środek lub wzdłuż krawędzi okruchów - jak imitacja aksamitu. Jest już miejsce na Twoją wyobraźnię.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g