wątróbka drobiowa pieczona po królewsku

pyszne, delikatne i bez większych kłopotów! Spróbuj I ty! Przepis bardzo mi się podobał. Wszystko okazało się tak szybko, zwłaszcza jeśli mąż skręca wątrobę w maszynce do mięsa, a ty już smażysz cebulę i marchewkę w tym czasie. Wątroba okazała się bardzo delikatna. Dodałem trochę swoich składników, lekko, moim zdaniem, poprawiając smak tego dania.
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 45 % 10 g
106 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Główne składniki: wątroba, cebula, marchew, kasza manna

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel wątrobę w maszynce do mięsa, dodaj semolinę i odstaw na chwilę, aby semolina miała czas na pęcznienie. Sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć cebulę z marchewką na oleju roślinnym do miękkości. Dodaj czosnek w proszku, kozieradkę, sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia margaryną, posyp bułką tartą i wlej część wątroby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż część cebuli z marchewką na wątrobie i wlej pozostałą wątrobę na wierzch. Rozłóż pozostałą cebulę i marchewkę na wierzchu. Wysyłamy do pieczenia w piekarniku przez 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy wątrobę z piekarnika, smarujemy majonezem i posypujemy parmezanem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nie mogłem tego znieść, wątroba nie miała czasu ostygnąć do końca, cóż, naprawdę chciałem spróbować. Byłem zadowolony z wyniku, a mój mąż był zachwycony. Myślę, że kiedy całkowicie ostygnie, będzie jeszcze smaczniejsza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g

Podobne przepisy