skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Główne składniki: wątroba, cebula, marchew, kasza manna
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce
Krok 3:
Zmiel wątrobę w maszynce do mięsa, dodaj semolinę i odstaw na chwilę, aby semolina miała czas na pęcznienie. Sól i pieprz.
Krok 4:
Smażyć cebulę z marchewką na oleju roślinnym do miękkości. Dodaj czosnek w proszku, kozieradkę, sól i pieprz.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia margaryną, posyp bułką tartą i wlej część wątroby.
Krok 6:
Rozłóż część cebuli z marchewką na wątrobie i wlej pozostałą wątrobę na wierzch. Rozłóż pozostałą cebulę i marchewkę na wierzchu. Wysyłamy do pieczenia w piekarniku przez 40 minut.
Krok 7:
Wyjmujemy wątrobę z piekarnika, smarujemy majonezem i posypujemy parmezanem.
Krok 8:
Nie mogłem tego znieść, wątroba nie miała czasu ostygnąć do końca, cóż, naprawdę chciałem spróbować. Byłem zadowolony z wyniku, a mój mąż był zachwycony. Myślę, że kiedy całkowicie ostygnie, będzie jeszcze smaczniejsza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g