tarta z karmelizowanymi truskawkami

Delikatna, krucha baza i aromatyczne nadzienie-co może być lepszego? Podczas gdy truskawki są jeszcze obfite, nie przegap okazji, aby zrobić tę tartę! Przygotowanie tarty jest bardzo proste, ale z nadzieniem trzeba trochę majstrować. Nawiasem mówiąc, zamiast świeżych truskawek idealnie nadaje się tutaj mrożona, ale będziesz musiał gotować trochę dłużej. Z wina w nadzieniu pozostaje jeden aromat, więc nie martw się, dzieci mogą również jeść ciasto. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 74 % 29 g
189 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki do nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni na małym ogniu rozpuść cukier. Nie mieszamy cukru, po prostu poruszamy patelnią z boku na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy cały cukier się rozpuści (uważaj, aby cukier nie zaczął się palić!) dodajemy pokrojone na połówki truskawki (w zależności od wielkości). Gotuj przez 2-3 minuty. Po dodaniu truskawek karmel na dnie patelni stwardnieje, nie martw się, karmel rozproszy się podczas gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło i gotuj przez 10-15 minut od czasu do czasu mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ocet balsamiczny i wino, gotuj przez kolejne 3 minuty. Nadzienie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oddzielna forma (moja średnica wynosi 24 cm) jest pokryta papierem do pieczenia. Rozłóż nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto kruche (grubość około 3 mm) i ostrożnie przenieś na wierzch nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec tartę w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 20 minut lub do momentu, aż ciasto się zrumieni. Gotową tartę odstawiamy na kilka minut w formie i odwracamy na naczynie (po uwolnieniu od dzielonego pierścienia).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Niech tarta ostygnie i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kruche ciasto - 379   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy