skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki do nadzienia.
Krok 2:
Na patelni na małym ogniu rozpuść cukier. Nie mieszamy cukru, po prostu poruszamy patelnią z boku na bok.
Krok 3:
Kiedy cały cukier się rozpuści (uważaj, aby cukier nie zaczął się palić!) dodajemy pokrojone na połówki truskawki (w zależności od wielkości). Gotuj przez 2-3 minuty. Po dodaniu truskawek karmel na dnie patelni stwardnieje, nie martw się, karmel rozproszy się podczas gotowania.
Krok 4:
Dodaj masło i gotuj przez 10-15 minut od czasu do czasu mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.
Krok 5:
Dodaj ocet balsamiczny i wino, gotuj przez kolejne 3 minuty. Nadzienie jest gotowe.
Krok 6:
Oddzielna forma (moja średnica wynosi 24 cm) jest pokryta papierem do pieczenia. Rozłóż nadzienie.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto kruche (grubość około 3 mm) i ostrożnie przenieś na wierzch nadzienia.
Krok 8:
Piec tartę w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 20 minut lub do momentu, aż ciasto się zrumieni. Gotową tartę odstawiamy na kilka minut w formie i odwracamy na naczynie (po uwolnieniu od dzielonego pierścienia).
Krok 9:
Niech tarta ostygnie i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kruche ciasto - 379 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g