ciasteczka na śmietanie precle

nie można się oprzeć takim precelkom! Precle są chrupiące i kruche, z lekkim aromatem cynamonu. Przygotowują się bardzo łatwo, najważniejsze jest, aby szybko pracować z ciastem, aby masło nie miało czasu się stopić, w przeciwnym razie gotowe ciasteczka okażą się bardzo twarde. Zamiast orzechów laskowych do ciasta można dodać orzechy włoskie lub migdały. Ciasto na ciasteczka można przygotować wieczorem, a rano na śniadanie można zrobić domowe ciasteczka! Jeśli nie ma wielu zjadaczy, część ciasta można zamrozić, można ją przechowywać do 3 miesięcy iw dowolnym momencie można zadowolić rodzinę domowymi wypiekami. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 31 % 24 g
węglowodany 58 % 45 g
420 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski kombajnu wlej mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i orzechy laskowe posiekane na mąkę. Dodaj masło pokrojone w małą kostkę. Szybkimi ruchami zmielić mieszaninę na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko i 1 łyżkę.l kwaśna śmietana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto, jeśli ciasto nie chce się zebrać w grudkę, dodaj kolejną 1 łyżkę. l kwaśna śmietana. Ciasto powinno być miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy ciasto w kulkę (nie trzeba ugniatać), zawijamy w folię lub po prostu chowamy w torebkę i wysyłamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut, a najlepiej na 1-2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzieli się na 3-4 części. Podczas pracy z jednym trzymamy resztę ciasta w lodówce. Pracujemy bardzo szybko z ciastem, aby masło nie miało czasu na stopienie się od ciepła rąk! Jeśli nagle poczujesz, że ciasto stało się zbyt miękkie, schowaj je do lodówki na 10-15 minut. Rozwałkuj kawałek ciasta w długą opaskę uciskową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój na kawałki o długości 10 cm (lub większe-mniejsze, w zależności od wielkości ciasteczka).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formujemy precle.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i wyślij do lodówki na 15 minut (więc podczas pieczenia ciasteczka stracą mniej kształtu, nie jest to konieczne, ale jeśli chcesz, aby ciasteczka były bardziej schludne, lepiej je schłodzić). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez około 10 minut (w zależności od wielkości).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasteczka powinny lekko zarumienić się na brzegach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby udekoruj gotowe ciasteczka rozpuszczoną czekoladą i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy