skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Do miski kombajnu wlej mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i orzechy laskowe posiekane na mąkę. Dodaj masło pokrojone w małą kostkę. Szybkimi ruchami zmielić mieszaninę na okruchy.
Krok 3:
Dodaj jajko i 1 łyżkę.l kwaśna śmietana.
Krok 4:
Zagniataj ciasto, jeśli ciasto nie chce się zebrać w grudkę, dodaj kolejną 1 łyżkę. l kwaśna śmietana. Ciasto powinno być miękkie.
Krok 5:
Zbieramy ciasto w kulkę (nie trzeba ugniatać), zawijamy w folię lub po prostu chowamy w torebkę i wysyłamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut, a najlepiej na 1-2 godziny.
Krok 6:
Ciasto dzieli się na 3-4 części. Podczas pracy z jednym trzymamy resztę ciasta w lodówce. Pracujemy bardzo szybko z ciastem, aby masło nie miało czasu na stopienie się od ciepła rąk! Jeśli nagle poczujesz, że ciasto stało się zbyt miękkie, schowaj je do lodówki na 10-15 minut. Rozwałkuj kawałek ciasta w długą opaskę uciskową.
Krok 7:
Pokrój na kawałki o długości 10 cm (lub większe-mniejsze, w zależności od wielkości ciasteczka).
Krok 8:
Formujemy precle.
Krok 9:
Rozłóż na blasze do pieczenia i wyślij do lodówki na 15 minut (więc podczas pieczenia ciasteczka stracą mniej kształtu, nie jest to konieczne, ale jeśli chcesz, aby ciasteczka były bardziej schludne, lepiej je schłodzić). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez około 10 minut (w zależności od wielkości).
Krok 10:
Gotowe ciasteczka powinny lekko zarumienić się na brzegach.
Krok 11:
W razie potrzeby udekoruj gotowe ciasteczka rozpuszczoną czekoladą i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g