podudzie z indyka z czosnkiem w rękawie

Ach, co za noga! Smak soczystego pieczonego indyka jest po prostu szalony! Mięso z indyka jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe: ma niską zawartość cholesterolu, jest szybkie i łatwe do strawienia, dlatego jest uważane za produkt dietetyczny. Pieczony podudzie z indyka to kompletny posiłek dla trzech osób, mięso można podawać z sałatką warzywną, gulaszem z letnich warzyw, gotowanym ryżem lub puree ziemniaczanym.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj podudzia z indyka, Usuń pióra, jeśli takie istnieją. Wykonaj nakłucia nożem do kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj bazylię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj oliwę z oliwek, posiekaną bazylię i czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obficie posmaruj marynatą nogę indyka ze wszystkich stron i pozostaw na 20 minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż mięso do rękawa, szczelnie zamknij po obu stronach, wykonaj małe nacięcia, aby para mogła się wydostać i wyślij do piekarnika na 1 godzinę. Gotowość do sprawdzenia termometrem: temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 80 stopni. Lub przebij nogę nożem - sok wypływający z głębi powinien być całkowicie przezroczysty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy