podudzie z indyka z czosnkiem w rękawie
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Umyj podudzia z indyka, Usuń pióra, jeśli takie istnieją. Wykonaj nakłucia nożem do kości.
Krok 3:
Posiekaj bazylię.
Krok 4:
Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 5:
Wymieszaj oliwę z oliwek, posiekaną bazylię i czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Krok 6:
Obficie posmaruj marynatą nogę indyka ze wszystkich stron i pozostaw na 20 minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 7:
Włóż mięso do rękawa, szczelnie zamknij po obu stronach, wykonaj małe nacięcia, aby para mogła się wydostać i wyślij do piekarnika na 1 godzinę. Gotowość do sprawdzenia termometrem: temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 80 stopni. Lub przebij nogę nożem - sok wypływający z głębi powinien być całkowicie przezroczysty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g